Мекана, мирисна, сочна - права СРПСКА ПОГАЧА успеће вам само ако се придржавате овог рецепта
Бриљираћете са овим савршенством.
Српска погача је симбол српске домаће кухиње, а њен мирис док се пече шири се из пећнице и враћа нас у детињство, када су баке и мајке припремале овај диван хлеб за све прилике.
Погача је мекана, ваздушаста и сочна, а слојеви теста који се преплићу стварају прелеп ефекат, што ову погачу чини не само укусном, већ и визуално атрактивном. Припрема погаче је једноставна, али захтева мало стрпљења, јер је потребно да се тесто лепо подигне и да се све лепо испече.
Састојци:
500 г брашна – одабрати квалитетно брашно, јер оно чини основу сваког доброг теста.
250 мл млека – млеко додаје сочност и меканост тесту, а у комбинацији са квасцем даје лепу структуру.
1 квасац (сув или свеж) – квасац је кључан за подизање теста и даје погачи лепу мекоћу и ваздушастост.
2 кашичице соли – со је битна за баланс укуса и јачање структуре теста.
1 кашичица шећера – шећер помаже квасцу да се брже активира и да тесто буде меко.
50 мл уља – уље помаже да погача буде сочна и мекана.
1 јаје (за премазивање) – јаје даје прелеп сјај и златну боју погачи након печења.
100 г маргарина или маслаца (по жељи) – додајте маргарин или маслац како би погача била додатно мека и богата.
Припрема
Припрема квасца
У мањим количинама млека (око 50 мл) додајте шећер и квасац. Оставите ову мешавину на страну 5-10 минута како би квасац почео да реагује, односно да се активира. Овај процес је важан, јер омогућава тесту да нарасте и постане ваздушасто.
Припрема теста
У великој посуди помешајте брашно и со, јер со помаже у јачању теста, а брашно је основна компонента која даје структуру. Затим, додајте активирани квасац, преостало млеко и уље. Све ове састојке помешајте рукама док не почну да се спајају.
Почните да месите тесто постепено додајући брашно док не добијете глатко, мекано и еластично тесто. Тесто не сме бити превише лепљиво, али ни превише суво. Ако је потребно, додајте још мало брашна док месите. Када је тесто спремно, покријте посуду са чистом кухињском крпом и ставите је на топло место да одстоји око 1 сат. Током овог времена, тесто ће нарасти и удвостручити своју величину.
Обликовање погаче
Када је тесто нарасло, на побрашњеној површини поделите га на неколико једнаких делова. Сваки део разваљајте у круг дебљине од око 1 цм. Слажите ове кругове један на други, притискујући сваки слој лагано како би се повезали. Овај поступак ствара слојеве који погачи дају лепу текстуру када се испече. По жељи, можете сваки лоптицу теста савити у облику спирале, јер то даје још лепши изглед погачи када је исечете. Када сте сложили све делове, ставите погачу у претходно подмазан плех. Нека одстоји још 10-15 минута пре него што је ставите у пећницу.
Печење
Пре него што ставите погачу у пећницу, премажите је умућеним јајетом како би добила прелеп сјај и златну боју. Јаје не само да доприноси лепоти, већ и текстури погаче. Погачу ставите у претходно угрејану пећницу на 180°Ц. Пеците је око 30-40 минута, или док не постане лепе златно-смеђе боје. Време печења може да варира у зависности од пећнице, па је најбоље пратити погачу и проверити је чачкалицом.
Завршни детаљ
Када је погача печена, извадите је из пећнице и, док је још топла, можете је премазати са мало маслаца или маргарина за додатну сочност и богатство укуса. Оставите да се мало охлади пре него што је исечете, али ако можете да издржите, немојте чекати предуго јер погача је најбоља док је још топла!
Послуживање
Српска погача је сјајна као прилог уз разна јела. Можете је послужити са домаћим сиром, кајмаком, ајваром, сувим месом, или једноставно као додатак уз супу. Такође, савршена је за уживање уз кафу или чај, као брзи оброк или ужина током дана. Мекана, мирисна и сочна, српска погача је једноставно неодољива.