ПРАВИ ДОМАЋИНСКИ - Рецепт за жути КОЛАЧ са ВИШЊАМА, нема ништа укусније, ево како да буде укусан и ваздушаст
Брзо и лако се припрема, а укус је јединствен, цела кућа ће замирисати од њега.
Жути колач са вишњама је свима омиљен, а ево како да вам испадне што ваздушастији.
Састојци:
5 јаја
1,5 чаша шећера (300 гр)
1 чаша јогурта (од 2 дл, или 200 гр јогурта)
1 чаша уља (170 гр)
2 чаше брашна ( укупно 270 гр)
1/2 кесице прашка за пециво
400 - 500 гр вишања
мало прах шећера за посипање колача
ванил шећер
чаша = 2 дл
Припрема:
Разбити јаја и одвојити беланца од жуманаца. Беланца миксером умутити у чврст снег, па им постепено додавати шећер.
Мутити још мало, па одложити миксер. Додати жуманца, па их умешати полако, шпатулом.
Постепено додати и остале састојке (јогурт, уље, брашно и прашак за пециво) и полако их сједињавати са беланцима.
Кад тесто буде хомогено, излити га у подмазан и брашном посут плех (мој плех је димензија 35 x 20 цм). На тесто ставити вишње (свеже, из замрзивача или из компота) које су мало оцеђене од вишка сока.
Да вишње не би остале на врху колача и осушиле се, већ да мало утону у колач, а да не падну сасвим на дно, врхом ножића мало их гурните надоле.
Ставити колач у рерну загрејану на 200 степени да се испече. Смањити на 180 степени. Колач је брзо готов, у рерни са вентилацијом пече се око 40 минута, а да је печен, види по томе што се ивице теста почињу одвајати од суда у ком се колач пече, и повлаче се ка средини.
Охладити колач, па га обилно посути прах шећером, помешаним са ванил шећером, и исећи на коцке. Немојте начињати колач који се није потпуно охладио, јер ће бити ''здудан'' и гњецав.
За вас издвајамо и посебан видео рецепт.