Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

На дијети сте, али вам се једу и кроасани и штрудле и све друго што знате да не би требало? Ево зашто се то дешава!

14.11.2019. 09:42
Пише:
Промо
Devojka doručkuje
Девојка доручкује / Извор: Профимедиа

Морате признати да нема бољег осећаја него када нас ујутро пробуди мирис свеже млевене кафе, са којим се меша арома управо печеног пецива, рецимо кроасана. Неке ароме су саме по себи неодољиве, а у комбинацији обарају с ногу.

Исто тако, ништа нас боље током радног дана не окрепи него кад на паузи одемо на шољу свеже кафе уз свеже цеђени сок од поморанџе. Док се разбуђујуће ароме преплићу на нашим непцима, енергија нам се враћа и знамо да смо спремни за наставак дана.

Дивно је и када са децом свратим код сестре па она испече штрудлу с маком, коју њима послужи уз домаћи сок од вишања, а нама уз шољу свеже млевене кафе. Тада нас две посматрамо нове клинце како уживају у предивном мирису тек печених колача и јасно нам је да праве ствари освајају све генерације.

Уосталом, агенти за некретнине одавно знају да се купци отимају за куће и станове у којима се, током разгледања, ширио мирис свеже скуване кафе и лење пите с јабукама.

Но, да ли сте се икада запитали шта је то што нас толико вуче према храни и напицима који одишу свежином?

Научници су дуго занемаривали чуло мириса. Међутим, новија истраживања су показала да је оно далеко софистицираније него што смо мислили и да заиста има нечега у ароми свежине наших омиљених намирница, како код човека, тако и код животиња.

Како су истраживачи утврдили, наш нос једноставно зна који мириси су добри за нас и наше тело. У тренутку кад офлакторни рецептори препознају мешавину арома која одише свежином, они путем неурона шаљу сигнал да се пред нама налази нешто фино, а мозак на то реагује лучењем хормона задовољства.

Такође, наше чуло мириса је способно да на дуге стазе запамти који мириси су били присутни када нам се нешто лепо догодило. Зато понекад, кад осетимо пријатну свежу арому попут тек скуване кафе, одједном се присетимо дивних успомена на догађаје и ситуације на које смо одавно заборавили.