Направите кнедле са шљивама без пуно муке - идеалне су за сваки дан и враћају у детињство
Једноставан и проверен рецепт.
Кнедле са шљивама су више од обичног десерта. Овај слатки специјалитет, који многи памте из детињства, спаја нежно кувано тесто са сочним шљивама и мирисним преливом од презли и шећера.
Једно је сигурно - кнедле са шљивама освајају срца генерацијама, а њихов рецепт иако делује компликован, заправо и није и уживаћете у њему.
Састојци и количина:
За тесто:
- око 800 г кромпира
- 1 кашичица соли
- 2 жуманца
- 30 г путера
- 300 г брашна
За смесу од презли:
- 60 г путера
- 2 кашике уља
- 200 г презли
- 200 г шећера
Додатак:
- 20 шљива
Начин припреме:
Прво припремити презле - у дубљем тигању истопити путер са уљем. Потом, додајте презле и пропржити их док не промене боју, уз стално мешање. Кад презле буду готове, оставите да се охладе, па онда додајте шећер и добро промешајте.
За то време, скувајте кромпир, па кад буде готов, испасирајте га ручно или миксером. Растресите варјачом и оставите да се охлади. У охлађен кромпир додајте соли, жуманца и путер и све измешати. Додајте и брашно па замесите тесто које треба да буде благо лепљиво.
Тесто поделити на два дела. На добро брашњавој радној површини први део растањити на правоугаоник, а ивице одсеците. Тесто исеците на 10 делова тако да се добију квадрати приближно једнаке величине. У сваки квадрат ставите по једну шљиву и затворите је тестом. Све поновите и са другом половиниом теста. Кнедле ређајте на послужавник који сте добро посули брашном.
У већој шерпи загрејати воду до врења, па кувајте кнедле све док не испливају па још око пет минута на нижој температури рингле. Када извадите кнедле, одмах их уваљајте у смесу од презли и ређајте са стране. Када скувате све кнедле са шљивама, спремне су за послужење.