Napravite knedle sa šljivama bez puno muke - idealne su za svaki dan i vraćaju u detinjstvo
Jednostavan i proveren recept.
Knedle sa šljivama su više od običnog deserta. Ovaj slatki specijalitet, koji mnogi pamte iz detinjstva, spaja nežno kuvano testo sa sočnim šljivama i mirisnim prelivom od prezli i šećera.
Jedno je sigurno - knedle sa šljivama osvajaju srca generacijama, a njihov recept iako deluje komplikovan, zapravo i nije i uživaćete u njemu.
Sastojci i količina:
Za testo:
- oko 800 g krompira
- 1 kašičica soli
- 2 žumanca
- 30 g putera
- 300 g brašna
Za smesu od prezli:
- 60 g putera
- 2 kašike ulja
- 200 g prezli
- 200 g šećera
Dodatak:
- 20 šljiva
Način pripreme:
Prvo pripremiti prezle - u dubljem tiganju istopiti puter sa uljem. Potom, dodajte prezle i propržiti ih dok ne promene boju, uz stalno mešanje. Kad prezle budu gotove, ostavite da se ohlade, pa onda dodajte šećer i dobro promešajte.
Za to vreme, skuvajte krompir, pa kad bude gotov, ispasirajte ga ručno ili mikserom. Rastresite varjačom i ostavite da se ohladi. U ohlađen krompir dodajte soli, žumanca i puter i sve izmešati. Dodajte i brašno pa zamesite testo koje treba da bude blago lepljivo.
Testo podeliti na dva dela. Na dobro brašnjavoj radnoj površini prvi deo rastanjiti na pravougaonik, a ivice odsecite. Testo isecite na 10 delova tako da se dobiju kvadrati približno jednake veličine. U svaki kvadrat stavite po jednu šljivu i zatvorite je testom. Sve ponovite i sa drugom poloviniom testa. Knedle ređajte na poslužavnik koji ste dobro posuli brašnom.
U većoj šerpi zagrejati vodu do vrenja, pa kuvajte knedle sve dok ne isplivaju pa još oko pet minuta na nižoj temperaturi ringle. Kada izvadite knedle, odmah ih uvaljajte u smesu od prezli i ređajte sa strane. Kada skuvate sve knedle sa šljivama, spremne su za posluženje.