Није само поховано! Овако припремљено БЕЛО МЕСО може бити изузетно НЕЗДРАВО, ево како утиче на организам, ако се често једе
Пржење у дубоком уљу или конзумација меса с кожом може повећати унос нездравих масти, али обратите пажњу и на ове производе од белог меса.
Бело месо, попут пилетине и ћуретине, често се препоручује као здравија алтернатива црвеном месу. Такође је и веома повољно, а здрава је алтернатива осталим врстама меса, од којег можете правити различите варијанте оброка и додавати га разним јелима, због чега је веома популарно.
Богато је протеинима, сиромашно засићеним мастима и лако сварљиво, што га чини популарним избором у исхрани. Ево колико је заправо здраво и како утиче на организам када се често конзумира.
Предности белог меса
Богато протеинима – Протеини из белог меса помажу у изградњи мишића, опоравку организма и одржавању здраве телесне масе.
Мало засићених масти – У поређењу с црвеним месом, бело месо садржи мање штетних масти, што смањује ризик од срчаних болести.
Добро за срце – Када се конзумира без коже и припрема на здрав начин (кувано, печено или гриловано), бело месо може допринети очувању здравља срца.
Лако сварљиво – Због своје структуре, бело месо је лакше за варење од црвеног меса, што га чини погодним за особе с осетљивим стомаком.
Садржи важне нутријенте – Богато је витаминима Б групе (нарочито Б6 и Б12), који су кључни за нервни систем и метаболизам.
Могући ризици
Прерађено бело месо – Пилеће или ћуреће прерађевине (виршле, паштете, саламе) често садрже висок ниво натријума и адитива, што може негативно утицати на здравље.
Начин припреме – Пржење у дубоком уљу или конзумација меса с кожом може повећати унос нездравих масти.
Квалитет меса – Месо из индустријског узгоја може садржати хормоне и антибиотике, па је препоручљиво бирати органску или домаћу пилетину и ћуретину.
Нутритивна вредност пилећег белог меса на количину од 100 г
Енергетска вредност 120 кцал
Протеини 22,50 г
Угљени хидрати 0,00 г
Шецери 0,00 г
Влакна 0,00 г
Масти 2,62 г
од којих засићене 0,563 г
Пилеће бело месо богато је:
- Гвожђем
- Селеном
- Витамином Б
- Цинком
Утицај пилећег белог меса на килажу
Пилеће бело месо је најбољи савезник у мршављењу. Осим тога што обилује здравим мастима, протеинима и микронутријентима, ова намирница пружа и осећај ситости који не пролази тако брзо.
Печење, динстање и кување су најздравији начини да масти у својим оброцима држиш под контролом, а препорука је да пилеће бело месо једеш пре и после тренинга, као и пре спавања.
Поховање, пржење у уљу, додавање путера или јаких сосева повећава проценат масти и калоријску вредност сваке намирнице, па и пилећег белог меса.
У комбинацији са осталим ниско калоричним намирницама, пилеће месо помоћи ће ти да скинеш сувишну килажу брзо, на здрав начин и без гладовања.
Закључак
Умерен унос квалитетног белог меса може бити користан за здравље, нарочито када се комбинује с поврћем и здравим прилозима. Кључ је у начину припреме и избегавању прерађених производа. Ако се једе разноврсно и уравнотежено, бело месо може бити одличан део здраве исхране.