СКУПО ЋЕ ВАС КОШТАТИ: Нутриционисткиња РАЗРЕШАВА МИСТЕРИЈУ о НУДЛАМА, неће вам се свидети шта има да каже о најомиљенијем инстант оброку
У журби сте, па морате да поједете нешто "на брзака", али питање је да ли је овај инстант оброк добра идеја
Нудле спадају у једну од најпопуларнијих намирница у азијској кухињи, пре свега захваљујући једноставној припреми, ниској цени и привлачном укусу.
Ако се има у виду да су у периоду од око 5000 година п.н.е. нудле настале у Кини, онда не чуди зашто су нудле на цени посебно у Азији, али популарност су стекле и у Европи захваљујући брзој и лакој припреми, лакоћи транспорта и дугом року трајања.
Међутим, све чешће се чује да нудле нису здраве, а чак је недавно један индонежански гигант био приморан да повуче са тржишта свој производ са укусом пилетине. Наиме, здравствени званичници су у њима открили супстанца која потенцијално изазива рак. Да ли су заиста нудле толико штетне данас нам открива нутриционисткиња и дијететичарка Анита Алтеров.
На "ЦРНОЈ ЛИСТИ" је НУТРИЦИОНИСТЕ! Ево шта се налази у КОНЗЕРВИРАНОМ ПАСУЉУ, комплетна анализа састојака, НЕЋЕ ВАМ СЕ СВИДЕТИ
Ево шта заправо УНОСИТЕ у ОРГАНИЗАМ када једете СУПИЦУ из КЕСИЦЕ - Кажу, пуна је електролита, ово је одговор нутриционисткиње
На основу декларације производа, на коју многи не обраћају пажњу, нутиционисткиња открива који састојци су највише концентрисани у једном паковању нудли са пилетином и каквих су нутритивних вредности. Иначе, приликом куповине било које намирнице важно је обратити пажњу на састав на полеђини (што, на жалост, према једном истраживању ради само 15 процената потрошача) како бисте знали шта једете и колико је то (не)здраво за вас.
Као посебно проблематичан састојак нутриционисткиња истиче пшенично брашно, које је у поређењу са интегралним верзијом, сиромашније многим витаминима и минералима. Осим тога, оно се не препоручује за конзумацију људима који имају здравствене проблеме највише због високог гликемијског индекса:
- Нудле садрже преко 90 % резанаца који су направљени од пшеничног брашна, који се не препоручују у исхрани, нарочито код људи који болују од дијабетеса и ИР, гојазности, јер нагло подиже шећер у крви, а самим тим и подстиче лучење инсулина, каже Анита и додаје:
- Други наведени састојак је рафинисано палмино уље које не препоручујем у исхрани због тога што повећава ниво лоших масноћа у крви (триглицериди и ЛДЛ холестерол). Такође садржи појачиваче укуса, со и шећер.
Нутриционисткиња напомиње да палмино уље није само по себи лоше, али у рафинисаном облику је јако нездраво. Наиме, афинисана уља добијају се хемијским екстраховањем уља из биљке, чиме се уништава већина његових корисних састојака.
Сви већ знамо колико су појачивачи укуса штетни и да делујући на рецепторе у мозгу изазивају зависност од хране, али код нудли је посебно проблематичан велики проценат угљених хидрата и зато могу изазвати проблеме са здрављем и повећање телесне масе.
Зато Анита као много боље и здравије решење предлаже припремање домаће тестенине у комбинацији са провереним намирницама:
- Радије бих препоручила неку другу врсту тестенина, које могу јако брзо да се спреме са прилогом од меса и поврћа, јер тако знате шта сте унели од намирница. За све ове оброке постоје здраве замене, које се брзо припремају. Припремом оброка код куће увек знате да сте унели квалитетан и нутритивно богат оброк, закључује нутриционисткиња.
Инстант нудле нису најгора могућа ствар по вас на свету. Али ако их једете сваку ноћ, вероватно ћете се угојити, наредно јутро осећати млитаво и летаргично, а можда ћете чак имати проблема са расположењем и концентрацијом. Како постоји могућност да изазову тешка здравствена стања попут дијабетеса, боље је да се увек одлучујете за здравију алтернативу.