Нутриционисткиња открива: ОВА КАФА ГОЈИ! Махом је наручујемо у кафићима и правимо код куће, али додаје килограме
Нутриционисткиња Бранка Мирковић говори о погодностима и манама различитих врста кафе.
Кафа важи за омиљен напитак широм света. Док испијамо своју омиљену врсту, најчешће не размишљамо о могућем негативном утицају.
„Кафа јесте здрава, али је и диуретик, па не треба заборавити да уз њу треба пити доста воде како бисмо надоместили изгубљену течност“, каже нутриционисткиња Бранка Мирковић и додаје да је, између осталог, разлог за то што кафа прво подигне притисак кад је попијемо, али га потом и спусти.
Она наводи филтер кафу као најблажу, према чему можемо да је пијемо најчешће. Наравно, ни у томе не треба претеривати.
Турска кафа је најпопуларнија на простору бивше Југославије, па се Мирковић осврнула и на њу. Истиче да ју је најбоље пити ујутру, јер је неопходно време да се она слегне у организму.
Што се тиче мање препоручљивих, издвајају се кафе лате и капућино. Прва се прави са пуно млека, те изузетно гоји. Капућино важи за једну од најпопуларнијих у кафићима, а мало људи зна да, ако се пије у току дана, може да изазове поремећај у варењу.
Србија Данас/Н1/Пренела С.П.