Nutricionistkinja otkriva: OVA KAFA GOJI! Mahom je naručujemo u kafićima i pravimo kod kuće, ali dodaje kilograme
Nutricionistkinja Branka Mirković govori o pogodnostima i manama različitih vrsta kafe.
Kafa važi za omiljen napitak širom sveta. Dok ispijamo svoju omiljenu vrstu, najčešće ne razmišljamo o mogućem negativnom uticaju.
„Kafa jeste zdrava, ali je i diuretik, pa ne treba zaboraviti da uz nju treba piti dosta vode kako bismo nadomestili izgubljenu tečnost“, kaže nutricionistkinja Branka Mirković i dodaje da je, između ostalog, razlog za to što kafa prvo podigne pritisak kad je popijemo, ali ga potom i spusti.
Ona navodi filter kafu kao najblažu, prema čemu možemo da je pijemo najčešće. Naravno, ni u tome ne treba preterivati.
Turska kafa je najpopularnija na prostoru bivše Jugoslavije, pa se Mirković osvrnula i na nju. Ističe da ju je najbolje piti ujutru, jer je neophodno vreme da se ona slegne u organizmu.
Što se tiče manje preporučljivih, izdvajaju se kafe late i kapućino. Prva se pravi sa puno mleka, te izuzetno goji. Kapućino važi za jednu od najpopularnijih u kafićima, a malo ljudi zna da, ako se pije u toku dana, može da izazove poremećaj u varenju.
Srbija Danas/N1/Prenela S.P.