Ево зашто ЈОГУРТ ТРЕБА ПИТИ СВАКОГ ДАНА - Доприноси здрављу црева, јача имунитет, а оволико је дозвољено конзумирати
Пре конзумације, важно је знати ове појединости о јогурту.
Јогурт је млечни производ који се добија ферментацијом млека уз помоћ специфичних бактеријских култура. Уколико га пијете сваког дана, осетићете многе здравствене погодности.
Здравље костију
Јогурт обилује калцијумом, цинком, витаминима Б комплекса и концентровани је облик млечних протеина. То га чини важним за добро здравље костију. Комерцијални јогурт је често допуњен витамином Д и могу га конзумирати старије особе, које имају ризик од ниске коштане масе и болести костију. Редовна конзумација јогурта код старијих особа је повезана са мањом ресорпцијом костију и повећаним таложењем калцијума у костима.
Имунитет
Јогурт садржи културе пробиотика (добрих бактерија), што може помоћи у побољшању здравља црева и јачању имунитета. Многе особе са синдромом иритабилног (нервозног) црева пријављују олакшање симптома након додавања јогурта са ниским садржајем масти у исхрану.
Метаболизам
Јогурт је препун хранљивих материја. Заситно је када се једе као ужина. Поједина истраживања су показала да конзумирање две до три порције јогурта недељно смањује жељу за шећером и кофеином, што може помоћи у контроли тежине и побољшању здравља срца.
Напомена: Важно је не конзумирати више од једне чаше дневно, јер може довести до нежељеног повећања телесне тежине. Такође, већина произвођача додаје шећер, чега се посебно треба чувати.
Србија Данас/Блиц Здравље/Милица Марковић/Пренела С.П.