Ове здраве намирнице СМРТ су за вашу штитну жлезду
То што једете може направити велику разлику у здрављу ваше штитне жлезде!
Суочавање са обољењима штитне жлезде постаје све чешће, нарочито међу младим људима, што озбиљно забрињава лекаре.
Главни узрок ове свеприсутне пошасти често се доводи у везу са савременим начином живота, који је испуњен стресом и нездравим навикама.
Међутим, лекари упозоравају да није само стрес тај који доводи до проблема са штитном жлездом, већ и начин на који припремамо храну.
Како функционише штитна жлезда?
Штитна жлезда има облик лептира и налази се у предњем делу врата, испод Адамове јабучице, дуж предњег дела душника. Када је у нормалној величини, није опипљива, али њен рад има огромну улогу у многим процесима у телу.
Она лучи хормоне, као што су Т4 (Тироксин), Т3 (Тријодтиронин) и калцитонин, који утичу на метаболизам, раст, развој, рад срца, сексуалну функцију, одржавање трудноће, ниво глукозе у крви, телесну температуру и метаболизам калцијума.
Када штитна жлезда не функционише како треба, може доћи до различитих поремећаја, попут хипотироидизма, хипертироидизма, тироидитиса и Хашимото тироидитиса.
Ови проблеми нису реткост, а све већи број људи се суочава с њима.
Која храна је најопаснија за штитну жлезду?
Дијететичарка Моли Хембри упозорава да храна коју једемо има значајан утицај на здравље штитне жлезде.
Једна врста хране посебно треба да се избегава ако имате проблем са штитном жлездом, а то су намирнице које садрже гоитрогене.
Гоитрогени су супстанце које утичу на синтезу тироидних хормона, нарочито у условима недостатка јода.
Намирнице које садрже гоитрогене су поврће из породице крсташица – броколи, карфиол, купус, али и соја и просо.
Иако ове намирнице могу изазвати проблеме, добра вест је да их не морате потпуно избацити из исхране, већ их можете конзумирати умереним количинама, али само ако су правилно припремљене.
Загрејавањем крсташица, попут броколија или карфиола, елиминисање гоитрогене активности постаје могуће, па је кување или термичка обрада кључно.
Ипак, просо је намирница која би требало да се потпуно елиминише из исхране, јер представља највећи ризик за штитну жлезду.
Здравље штитне жлезде је нешто на шта би требало обратити велику пажњу, а исправна исхрана игра кључну улогу у превенцији обољења.
На крају, то што једете може направити велику разлику у здрављу ваше штитне жлезде!