Ово нису слане палачинке, заправо је нешто много укусније - доручак за праве гурмане, 15 минута посла
Овај рецепт доноси дух француске обале право у вашу кухињу, уз јела која су једноставна, здрава и изузетно укусна. Савршен спој рустике и елеганције – за сваки дан који желите да започне са стилом.
У срцу Бретање, ветровите француске регије на западу земље, родила се једна од најпосебнијих и највољенијих кулинарских традиција – бретонске галете. Ове танке, хрскаве палачинке од хељдиног брашна, познате и као galettes де sarrasin, представљају спој једноставности, традиције и раскошног укуса.
За разлику од својих рођака – познатијих, слатких црêпес палачинки од белог брашна – галете су слане и припремају се од хељде, житарице богате влакнима, протеинима и специфичним, земљаним укусом. Управо та основа даје галетама не само препознатљив укус, већ и предивну текстуру – споља благо хрскаву, а изнутра мекану.
Бретонске галете са јајетом, шунком и сиром (Galette Цомплèте)
За 4 оосбе
Састојци за тесто:
- 125 г хељдиног брашна
- 1 јаје
- 300 мл хладне воде
- прстохват соли
- мало уља за печење
За пуњење:
- 4 јаја
- 4 танке кришке шунке
- 100 г ренданог качкаваља или emmental сира
- мало путера (за јаје)
- бибер по укусу
Припрема:
1. Припрема теста:
У већој чинији помешајте хељдино брашно и со. Додајте јаје и постепено доливајте воду, непрестано мешајући жицом или миксером док не добијете глатко, течно тесто. Оставите да одмори 30 минута на собној температури.
2. Печење галета:
Загрејте велики нелепљиви тигањ (или плочу ако имате) и премажите га танким слојем уља. Сипајте кутлачу теста и кружним покретима разлијте га у танки слој по целој површини. Пеците око 1–2 минута док ивице не постану благо хрскаве, па пажљиво окрените.
3. Пуњење:
На средину галете ставите кришку шунке, поспите је сиром, а затим пажљиво разбијте једно јаје директно на галету. Поклопите тигањ на кратко, како би се јаје испекло, а сир отопио (или додајте кашичицу путера на беланце да се брже запече).
4. Обликовање:
Када је јаје готово, преклопите ивице галете ка унутра са свих страна, тако да добијете квадратни облик са видљивим јајетом у средини.
5. Сервирање:
Галету пажљиво пребаците на тањир, поспите бибером и послужите одмах, док је топла. По жељи, уз галету можете послужити и мешану салату са лимуновим преливом или чашу сувог цидера – као у Бретањи.