Ову посластицу нико не може да одбије: Сви је обожавају, а освежава боље и од сладоледа
Нема ко вам неће тражити рецепт.
Тарт је увек добар избор за брзо слатко послужење.
Још када је са лимуном, освежава и слади у исто време.
Састојци и количина:
За тесто:
брашно - 250 г
маслац, хладан - 125 г
шећер - 50 г
со - прстохват
јаје - 1 комад
ледена вода - 2-3 кашике
За фил:
јаја - 4 комада
шећер - 200 г
сок од лимуна - 150 мл
корица лимуна - 1 кашичица
маслац - 100 г
беланца - 3
шећер - 100 г
листићи нане - неколико комада
Начин припреме:
У посуди помешајте брашно, шећер и со. Додајте хладан маслац исечен на коцкице и брзо мешајте врховима прстију док не добијете текстуру као песак. Додајте јаје и хладну воду, па брзо месите тесто док не постане глатко. Обликујте га у диск, замотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер на најмање 30 минута.
Извадите тесто из фрижидера и разваљајте га на побрашњеној површини, довољно да покрије дно и странице калупа за тарт. Пребаците тесто у калуп, нежно га утисните и уклоните вишак теста. Избоцкајте дно виљушком како би се спречило подизање током печења. Охладите тесто у фрижидеру још 15 минута док се рерна загрева на 180°Ц. Пеците тесто 15-20 минута или док не постане златно. Оставите да се потпуно охлади пре него што додате фил.
За фил умутите јаја, шећер, сок и корицу лимуна. Кувајте на лаганој ватри док се не згусне, затим додајте маслац. Прелијте крем преко коре и оставите да се хлади.
Умутите беланца са прстохватом соли док не постану пенаста, постепено додајте шећер и мутите док не добијете чврст меренг. Меренг распоредите по охлађеном тарту. Гратинирајте шам малим бренером или га запечите у рерни. Украсите кришкама лимуна и послужите.