Ovu poslasticu niko ne može da odbije: Svi je obožavaju, a osvežava bolje i od sladoleda
Nema ko vam neće tražiti recept.
Tart je uvek dobar izbor za brzo slatko posluženje.
Još kada je sa limunom, osvežava i sladi u isto vreme.
Sastojci i količina:
Za testo:
brašno - 250 g
maslac, hladan - 125 g
šećer - 50 g
so - prstohvat
jaje - 1 komad
ledena voda - 2-3 kašike
Za fil:
jaja - 4 komada
šećer - 200 g
sok od limuna - 150 ml
korica limuna - 1 kašičica
maslac - 100 g
belanca - 3
šećer - 100 g
listići nane - nekoliko komada
Način pripreme:
U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan maslac isečen na kockice i brzo mešajte vrhovima prstiju dok ne dobijete teksturu kao pesak. Dodajte jaje i hladnu vodu, pa brzo mesite testo dok ne postane glatko. Oblikujte ga u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, dovoljno da pokrije dno i stranice kalupa za tart. Prebacite testo u kalup, nežno ga utisnite i uklonite višak testa. Izbockajte dno viljuškom kako bi se sprečilo podizanje tokom pečenja. Ohladite testo u frižideru još 15 minuta dok se rerna zagreva na 180°C. Pecite testo 15-20 minuta ili dok ne postane zlatno. Ostavite da se potpuno ohladi pre nego što dodate fil.
Za fil umutite jaja, šećer, sok i koricu limuna. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, zatim dodajte maslac. Prelijte krem preko kore i ostavite da se hladi.
Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta, postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst mereng. Mereng rasporedite po ohlađenom tartu. Gratinirajte šam malim brenerom ili ga zapečite u rerni. Ukrasite kriškama limuna i poslužite.