Пита од спанаћа по ГРЧКОМ РЕЦЕПТУ: Идеално када гости долазе, јер се брзо припрема - Топи се под непцима
Прсти да се полижу.
Ова пита, позната и као "спанакопита", једно је од најомиљенијих јела грчке кухиње.
Спој хрскаве корице и богатог пуњења од спанаћа, фета сира и зачинског биља чини је савршеним јелом за сваки дан - било да се служи топла или хладна. Савршена је за доручак, ручак, вечеру или као ужина уз јогурт.
Како припремити
Спанаћ оперите, ситно исецкајте и пропржите на мало уља са црним и младим луком док не омекша. Оставите да се прохлади, па додајте уситњени фета сир, јаја, зачинско биље, со и бибер. Коре ређајте у плех - сваку премазујте уљем или путером. На сваку трећу кору ставите део фила, па прекријте наредним корама. Завршите корама, премажите одозго и пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 35-40 минута док не порумени. Охладите мало пре сечења.
- Спанаћ 500 г
- Фета сир 200 - 250 г
- Црни лук 1 већа главица
- Млади лук 2
- Јаја 2 комада
- Маслиново уље 3 кашике
- Мирођија или першун по укусу
- Со и бибер по укусу
- Коре за питу 500 г
- Уље или отопљени путер за премазивање кора
Уживајте и пишите нам у коментарима како вам се допада овај рецепт.