Пита са ВИШЊАМА од готових кора, ЗАЛИВЕНА сирупом, топи се у устима - Идеална и за дане ПОСТА, многи тврде да је укуснија чак и од БАКЛАВЕ
Неодољива и сочна посластица коју ће сви заволети на први залогај.
Пита са вишњама, припремљена од готових кора и заливена слатким сирупом, право је откриће за све љубитеље једноставних, а изузетно укусних посластица. Са савршеном равнотежом киселкастих вишње и слатког сирупа, ова пита је право освежење за ваша чула.
Њена хрскава кора и сочан, воћни фил чине је савршеним десертом за све прилике, а посебну чар даје чињеница да је погодна и за посне дане, па је можете припремати током целог постног периода. Многи тврде да је укуснија чак и од баклаве, јер спаја једноставност припреме и богатство укуса, чинећи сваки залогај незаборавним.
Било да је сервирате за породичне тренутке или свечане оброке, ова пита ће освојити све присутне, а њен мирис који се шири док се пече учиниће да не можете да јој одолите.
Састојци:
1/2 кг танких кора
1 кг вишања
мало шећера
мало гриза
уље
За прелив:
100 гр шећера
100 мл воде
1 ванилин шећер
Припрема:
Вишње добро опрати и извадити кошчице. Кору раширити на сто, премазати уљем, посути мало гриза (1 супена кашика), мало шећером и попрскати водом. Најбоље ако имате пумпицу са прскалицом. Четири коре тако наслагати једну преко друге и на задњу у дну поређати по жељи вишње и увити.
Ређати у већи плех (од шпорета). Премазати ролнице уљем и пећи на 200 степени око 40 мин (зависи од шпорета) да лепо порумени.
Скувати у шерпици шећер са водом и ванилом. Нека ври око 2 мин. Охладити. Кад је пита готова врућу је посећи и прелити сирупом. Хладну сервирати.