Посна мак торта: Један детаљ на крају прави потпуну разлику у укусу, ОДУШЕВИЋЕТЕ СЕ
Једноставна је и преукусна, ваша деца ће је обожавати.
Пун и богат укус мака и чоколаде ће очарати све сладокусце. Обавезно сачувајте овај рецепт јер је идеалан за дане поста.
Састојци који су вам потребни:
- 200 гр млевеног мака
- 250 гр брашна
- 200 гр шећера
- Две кашичице прашка за пециво
- Прстохват соли
- 250 мл биљног млека по избору
- 100 мл уља
- Две кашике џема
- Једна кашика екстракта од ваниле
- Рендана кора лимуна
- 100 гр сувог воћа
Потребно за чоколадни прелив:
- 150 гр црне посне чоколаде
- Две кашике биљног уља
- 100 мл кокосовог или сојиног млека
- Воће по избору (за декорацију)
Начин припреме:
У велику посуду помешајте суве састојке (млевени мак, брашно, шећер, прашак за пециво и прстохват соли). У другу посуду измешајте биљно млеко, уље, џем, и екстракт ваниле. Постепено додајте течне састојке сувим састојцима, мешајучи док не добијете уједначену смесу.
Додајте рендану кору лимуна и исецкано суво воће, па све промешајте. Смесу сипајте у калуп за печење (пречника око 23 цм ), претходно подмазан или обложен папиром за печење.
Пећницу загрејте на 180 степени. Пеците колач око 35 - 40 минута, или док чачкалица коју убодете на средину не буде скроз чиста. Извадите колач из рерне и оставите да се потпуно охлади.
У малој шерпици загрејте кокосово или сојино млеко док не проври. Склоните са ватре и додајте изломљену црну чоколаду и биљно уље. Мешајте док се чоколада потпуно не отопи и смеса постен глатка и сјајна.
Охлађени колач премажите чоколадним преливом. Док је још топлп, украсите торту воћем по жељи. Оставите колач да одстоји док се чоколадни прелив скроз не стегне, најбоље у фрижидеру.
Уживајте у овој укусној посној торти!