Posna mak torta: Jedan detalj na kraju pravi potpunu razliku u ukusu, ODUŠEVIĆETE SE
Jednostavna je i preukusna, vaša deca će je obožavati.
Pun i bogat ukus maka i čokolade će očarati sve sladokusce. Obavezno sačuvajte ovaj recept jer je idealan za dane posta.
Sastojci koji su vam potrebni:
- 200 gr mlevenog maka
- 250 gr brašna
- 200 gr šećera
- Dve kašičice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 250 ml biljnog mleka po izboru
- 100 ml ulja
- Dve kašike džema
- Jedna kašika ekstrakta od vanile
- Rendana kora limuna
- 100 gr suvog voća
Potrebno za čokoladni preliv:
- 150 gr crne posne čokolade
- Dve kašike biljnog ulja
- 100 ml kokosovog ili sojinog mleka
- Voće po izboru (za dekoraciju)
Način pripreme:
U veliku posudu pomešajte suve sastojke (mleveni mak, brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli). U drugu posudu izmešajte biljno mleko, ulje, džem, i ekstrakt vanile. Postepeno dodajte tečne sastojke suvim sastojcima, mešajuči dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Dodajte rendanu koru limuna i iseckano suvo voće, pa sve promešajte. Smesu sipajte u kalup za pečenje (prečnika oko 23 cm ), prethodno podmazan ili obložen papirom za pečenje.
Pećnicu zagrejte na 180 stepeni. Pecite kolač oko 35 - 40 minuta, ili dok čačkalica koju ubodete na sredinu ne bude skroz čista. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
U maloj šerpici zagrejte kokosovo ili sojino mleko dok ne provri. Sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu crnu čokoladu i biljno ulje. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa posten glatka i sjajna.
Ohlađeni kolač premažite čokoladnim prelivom. Dok je još toplp, ukrasite tortu voćem po želji. Ostavite kolač da odstoji dok se čokoladni preliv skroz ne stegne, najbolje u frižideru.
Uživajte u ovoj ukusnoj posnoj torti!