Посни хлеб који ће вас одушевити: Мекан као душа, а ДВА састојка ће вас потпуно шокирати
Овај хлеб ће потпуно очарати вашу породицу, а сама припрема је веома једноставна. Потребно вам је свега неколико састојака.
Текстура овог посног хлеба ће вас оставити без речи, ваздушаст и мекан је по неколико дана. Припрема је брза и једноставна, али му то никако не мења његов фантастичан укус. Састојци који ће вас оставити без текста су кисела вода и црно брашно, а у наставку прочитајте како да га спремите.
За овај сјајни хлеб потребно вам је:
- 500 мл киселе воде
- Кашичица шећера
- 20 гр свежег квасца
- Око 850-900 гр црног брашна
- Три кашике уља
- Прстохват соли
Припрема:
Сипајте киселу воду у посуду, затим додајте измрвљени квасац, шећер и промешајте. Додајте 200 грама брашна, измешајте и сједините састојке. Покријте прозирном фолијом и оставите тако 15 минута.
Када тесто нарасте, додајте уље, остатак брашна и прстохват соли. Све то заместите у глатко тесто и оставите да одмори пола сата. Надошло тесто поделите на два једнака дела, па сваки део развити, а затим га увити и уролати и ставити у плех посут брашном. Поново га покријте да одстоји око 20 минута.
Рерну укључите на 230 степени да се угреје. Када се рерна угреје убаците шерпицу са врелом водом на дно рерне. Ставите хлеб и тако га пеците 20 минута. Извадите воду и смањте рену на 200 степени и пеците хлеб још 40 минута.