ПОСНИ колач са ЈАБУКАМА без иједне капи уља - Прави се за тили час, а толико је укусан и сочан да ће га јести и они који не посте
Посни колач са јабукама можете да направите од јефтиних састојака. Само следите наш рецепт и уживајте у савршеној посластици и у време Ускршњег поста.
Овај посни колач са јабукама је савршен избор за све који желе да уживају у нечему слатком, а да притом не користе ни кап уља. Брзо се припрема, једноставан је за направити и толико је сочан и укусан да ће га волети и они који нису на посту.
Сочне јабуке дају му посебну текстуру, а једноставни састојци који се лако нађу у свакој кухињи чине га идеалним за сваку прилику. Било да је то за породични ручак, славу или једноставно као ужина, овај колач ће бити прави хит!
Састојци:
400 г пшеничног гриза
400 г брашна
400 г шећера
1 прашак за пециво
2 ванилин-шећера
1 кг јабука
1 кесица цимета
шећер у праху (опционо)
Припрема:
Ољуштите и изрендајте јабуке, па их поспите са 200 г шећера, кесицом ванилин-шећера и кесицом цимета. Оставите да одстоје таман толико да пусте сок. Немојте их цедити, јер ће управо њихов сок бити задужен да повеже фил са тестом.
У већу чинију сипајте гриз, обично бело брашно, преосталих 200 г шећера, прашак за пециво и кесицу ванилин-шећера, па све добро измешајте варјачом.
Укључите рерну на 180 степени да се добро загреје.
Плех обложите пек-папиром, сипајте половину припремљене смесе за тесто и изравнајте је. Преко ње распоредите изрендане јабуке са шећером, циметом и ванилин-шећером, а преко јабука сипајте остатак смесе за тесто.
Ставите тепсију у рерну и пеците колач око 40 минута, односно док не порумени. По жељи, пре служења, колач можете да поспете шећером у праху.