ПОСНИ подварак је све што вам треба за ручак - захваљујући овом тајном САСТОЈКУ нећете ни приметити да нема меса
Унесите иновацију у традиционални рецепт и уживајте у овом неодољивом специјалитету.
Када зимски дани замиришу на кисели купус и домаће зачине, знамо да је време за традиционални подварак. Ипак, ако постите или једноставно желите лаганију верзију овог јела, посни подварак је савршен избор.
Припрема овог рецепта је једноставна, а резултат је права гозба која ће задовољити и најпробирљивија непца.
Састојци за посни подварак са шампињонима:
- 1 кг киселог купуса
- 300 г шампињона
- 2 главице црног лука
- 2 шаргарепе
- 2-3 чена белог лука
- 100 мл уља (сунцокретово или маслиново)
- 1 кашичица алеве паприке
- 1 ловоров лист
- Со и бибер по укусу
- 200 мл топле воде
Припрема:
Кисели купус исеците на танке резанце и по потреби исперите. Шампињоне очистите и исецкајте на танке листиће. Црни лук ситно исецкајте, шаргарепу нарендајте, а бели лук ситно насецкајте.
Пржење лука и шампињона:
У већем тигању загрејте уље. Пропржите црни лук док не постане стакласт, затим додајте шаргарепу и бели лук. Када поврће омекша, додајте шампињоне и динстајте док не пусте воду и омекшају (око 5-7 минута).
Додавање купуса:
Додајте кисели купус и све зачине – алеву паприку, ловоров лист, со и бибер. Добро промешајте да се укуси сједине.
Печење:
Смесу пребаците у подмазану тепсију или ватросталну посуду. Прелијте топлом водом и покријте алуминијумском фолијом. Пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 45 минута.
Завршни корак:
Скините фолију 10 минута пред крај печења да подварак добије лепу златну боју. По жељи, можете додати још мало уља преко врха за додатну арому.
Савети за сервирање:
Посни подварак са шампињонима савршен је као главно јело или прилог уз посни пире кромпир. Комбинација киселог купуса и шампињона даје овом јелу богатство укуса и хранљивост, идеалну за зимске дане.
Унесите иновацију у традиционални рецепт и уживајте у овом неодољивом специјалитету!