Potaž od šargarepe GOTOV ZA ČAS: Super brz i zdrav obrok, koji može da stoji do nedelju dana u frižideru
Blag, ali bogat ukus i prelepa narandžasta boja osvajaju na prvi zalogaj.
Potaž od šargarepe je savršen izbor kada želite nešto toplo, kremasto i hranljivo.
Priprema je jednostavna i ne zahteva mnogo vreme, što ga čini odličnim izborom lagani obrok.
Sastojci
- 3 veća šargarepa
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 krompir
- 1 kašika biljnog ulja
- 2 čena belog luka
- 750 ml vode
- Kockica supe po želji
Za krutone
- Tost ili stari hleb
- 1 kašika putera
- Malo neutralne pavlake
- Peršun za graniš
U šerpu zagrejte malo ulja i dodajte seckani luk, dinstajte na srednjoj temperaturi dok luk ne omekša. Zatim dodajte srednje seckanu šargarepu, beli luk i jedan iseckani krompir. Promešajte i nastavite sa dinstanjem.
Dodajte 500 ml vode, da prekrije povrće kako bi se jednako skuvalo i kuvajte dok ne provri. Zatim dodajte kocku za supu i ostavite da se kuva 30 minuta.
Sklonite sa ringle i uz pomoć štapnog miksera ili blendera, ispasirajte povrće.
Kako bi dobili željnu teksturu, postepeno dodajte vodu po vašem izboru i nastavite sa pasiranjem.
Kada dobijete pravu gustinu, začinite i ostavite da se ohladi 15 minuta.
Za to vreme spremite krutone, tako što ćete hleb iseckati na kockice. Zatim ih prelijte sa malo ulja, dodajte so i biber i promešajte.
U tiganj rastopite margarin na visokoj temperaturi, dok se ne pojave balončići, a zatim dodajte krutone. Promešajte i pržite 3-4 minuta dok ne porumeni.
Uz dodavanje neutralnu pavlaku potaž će dobiti još puniji ukus.
Detaljnije o načinu pripreme možete videti na videu GastroBrat.