ШТАНГЛИЦЕ СА ОРАСИМА на постан начин! Идеалан колач да засладите дан и поправите расположење, спремљен на старински начин
Веома укусан колач може бити изврстан избор за поподневну дозу слатког.
Штанглице су познате као слаткиш који је доминирао скоро свачијим детињством. Да бисте приуштили својој деци исти доживљај, спремите их по рецепту у наставку.
Састојци за коре:
- 200 мл минералне воде
- 200 мл уља
- три кашике шећера
- 500 г брашна
- кашичица соде бикарбоне
- кашичица прашка за пециво
За фил:
- 200 мл воде
- 200 г шећера
- 125 г посног путера или маргарина
- 350 г сувих млевених кајсија
- 350 г млевених ораха
- две кашике џема од кајсије
Припрема:
Помешајте газирану воду, уље, шећер и мешавину од дела брашна, прашка за пециво и соде бикарбоне. Постепено додајте остатак брашна и замесите тесто.
Поделите га на четири једнака дела, па сваку развуците на пек папиру. Пеците их на 180 степени.
Док се оне хладе, припремите фил. Помешајте воду и шећер, па кувајте пар минута. Додајте маргарин, а када се отопи сипајте орахе и кајсије.
Попрскајте сваку корицу млаком водом или соком од поморанџе. На прву корицу намажите фил, затим прекријте следећом и понављајте до треће коре.
Преко ње ставите провидну фолију и оставите да преко ноћи одстоји у фрижидеру. Када се охлади, четврту корицу ставите у блендер и измељите је.
Преко штанглица намажите џем од кајсија у танком слоју, а затим поспите измрвљеном кором. Сеците на коцке. Пријатно!