Префини колач са маком специјалитет Снежане Ђуришић: Једноставан за припрему, одуваће све који га пробају - у овоме је цака
Снежана Ђуришић, осим што осваја гласом, позната је и по љубави према кувању, нарочито када је реч о посластицама које са радошћу припрема за своју породицу. У емисији „Практична жена“ поделила је рецепт за сочан колач са маком, чоколадом и пекмезом од кајсије, који се једноставно прави, а осваја на први залогај.
Певачица Снежана Ђуришић, осим по препознатљивом гласу и деценијама дугој музичкој каријери, позната је и по великој љубави према кувању.
Храна за њу није само потреба – то је ритуал, радост, начин да обрадује најмилије и подели део себе. Како сама каже, ужива како у укусима, тако и у самој припреми оброка, а највише од свега – у слаткишима.
- Када имам времена, волим да припремам ручак код куће, да угађам својој породици. Ретки су тренуци када смо заједно, и ти моменти су драгоцени. Кувам према жељи, шта се коме једе, и слатко и слано, нема правила, мада су посластице мој фаворит – волим да једем, а слатко обожавам - искрено је признала певачица.
Гостујући у емисији „Практична жена“, Снежана је поделила један од својих омиљених рецепата – сочни колач са маком и чоколадом, који се брзо припрема и неизоставно осваја укусом.
Састојци за бисквит:
6 јаја
180 г шећера
180 г путера
280 г млевеног мака
2 штангле стругане чоколаде
1 мала кашика рума
За премаз и глазуру:
пекмез од кајсије
100 г чоколаде
3 кашике уља
Припрема:
Беланца умутити у чврст снег. У посебној посуди умутити жуманца са шећером, па додати омекшали путер, мак, чоколаду и рум. На крају се пажљиво умешају беланца. Смеса се излије у подмазан плех и пече 40 минута на 180 степени.
Када се колач охлади, дршком варјаче се направе рупице које се напуне пекмезом од кајсије. На крају се колач прелије глазуром од отопљене чоколаде са мало уља. Резултат је савршено сочан и ароматичан колач, који мирисом и укусом мами на још једно парче.