Prefini kolač sa makom specijalitet Snežane Đurišić: Jednostavan za pripremu, oduvaće sve koji ga probaju - u ovome je caka
Snežana Đurišić, osim što osvaja glasom, poznata je i po ljubavi prema kuvanju, naročito kada je reč o poslasticama koje sa radošću priprema za svoju porodicu. U emisiji „Praktična žena“ podelila je recept za sočan kolač sa makom, čokoladom i pekmezom od kajsije, koji se jednostavno pravi, a osvaja na prvi zalogaj.
Pevačica Snežana Đurišić, osim po prepoznatljivom glasu i decenijama dugoj muzičkoj karijeri, poznata je i po velikoj ljubavi prema kuvanju.
Hrana za nju nije samo potreba – to je ritual, radost, način da obraduje najmilije i podeli deo sebe. Kako sama kaže, uživa kako u ukusima, tako i u samoj pripremi obroka, a najviše od svega – u slatkišima.
- Kada imam vremena, volim da pripremam ručak kod kuće, da ugađam svojoj porodici. Retki su trenuci kada smo zajedno, i ti momenti su dragoceni. Kuvam prema želji, šta se kome jede, i slatko i slano, nema pravila, mada su poslastice moj favorit – volim da jedem, a slatko obožavam - iskreno je priznala pevačica.
Gostujući u emisiji „Praktična žena“, Snežana je podelila jedan od svojih omiljenih recepata – sočni kolač sa makom i čokoladom, koji se brzo priprema i neizostavno osvaja ukusom.
Sastojci za biskvit:
6 jaja
180 g šećera
180 g putera
280 g mlevenog maka
2 štangle strugane čokolade
1 mala kašika ruma
Za premaz i glazuru:
pekmez od kajsije
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Belanca umutiti u čvrst sneg. U posebnoj posudi umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati omekšali puter, mak, čokoladu i rum. Na kraju se pažljivo umešaju belanca. Smesa se izlije u podmazan pleh i peče 40 minuta na 180 stepeni.
Kada se kolač ohladi, drškom varjače se naprave rupice koje se napune pekmezom od kajsije. Na kraju se kolač prelije glazurom od otopljene čokolade sa malo ulja. Rezultat je savršeno sočan i aromatičan kolač, koji mirisom i ukusom mami na još jedno parče.