Припремите најлепше посно јело по рецепту Зорице Брунцлик - певачица се потрудила да никада не гладује
Никада није крила колико воли да проводи време крај шпорета.
Зорица Брунцлик, позната певачица са богатом каријером, не крије своју страст према доброј храни. По сопственом признању, велики је гурман, али исто тако уме да се вешто снађе у кухињи, што њени ближњи и гости радо потврђују.
Међу многим специјалитетима које припрема, једно јело заузима посебно место на њеној славској трпези – бранцин у соли.
Овај укусни и једноставни рецепт за посно јело, које се често нађе на њеном менију током поста, изнова одушевљава све присутне за столом. Зорица објашњава да је тајна у квалитетној риби, пажљивој припреми и љубави с којом приступа сваком оброку.
Бранцин печен у соли не само да импресионира својим аромама и сочношћу, већ и елеганцијом коју уноси у славску трпезу.
Потребни састојци:
- 2 кг крупне морске соли
- 1,5 кг бранцина
- лимун и поморанџа
- мало першуновог листа или рузмарина
- 2 чена белог лука
- 50 мл течности од конзервираних леблебија
Добро осушите рибу папирним убрусом или кухињском крпом, а затим је благо посолите изнутра. Поморанџу и лимун исеците на танке колутове, па њиме напуните унутрашњост рибе заједно са белим луком, листовима першуна или гранчицама рузмарина, према укусу. Умутите течност из конзерве леблебија док не постане пенаста и додајте прстохват соли за додатну арому.
Припремљену смесу од соли равномерно распоредите на дно плеха за печење, формирајући постељицу за бранцина. Положите рибу на смесу, а затим је пажљиво прекријте преосталом смесом од соли, притискајући је рукама како бисте је потпуно затворили. Бранцин треба да буде у потпуности прекривен слојем соли.
Пеците у претходно загрејаној рерни на температури од 180–200 степени, око 60 минута, док риба не буде савршено печена. Када је спремна, пажљиво разбијте очврсли слој соли уз помоћ металног алата, уклоните сав вишак соли, и прелијте рибу квалитетним маслиновим уљем. Послужите уз кувани кромпир и блитву за савршен оброк који ће одушевити све за столом.
Ако желите да ваша славска трпеза буде једнако упечатљива, бранцин у соли може бити прави избор. Не само да је лаган и здрав оброк, већ се савршено уклапа у свечану атмосферу и доноси дозу медитеранског шарма у хладне зимске дане.