Старинска ШВАЛЕР ТОРТА је права рапсодија укуса - Меке коре са јајима и млеком, фил од ораха и чоколад, сваки залогај подсећа на стара времена
Домаћа торта торта данас се ретко прави, али ако сте жељни сунђерастих кора, фила од ораха и чоколаде спремите Швалер торту
Торта по старински је Швалер торта која се спрема лако, а подразумева много ораха, чоколаде и јаја
Састојци:
За коре: (укупно их има 3 тако да се ови састојци деле на три и свака трећина иде за једну кору)
300 г шећера
3 кашике презли
3 кашике брашна
300 г сецканих ораха
15 беланаца
Фил се спрема из три дела:
Први део:
1/2 млека
2 пудинга од ваниле
5 кашика брашна
5 кашика шећера
Други део:
15 жуманаца
150 г шећера
2 ванилин шећера
100 мл воде
Трећи део:
500 г маргарина
350 г шећера у праху
100 г чоколаде
За декорацију: шлаг и сецкани ораси
Припрема:
У дубљој посуди умутити 5 беланаца са 100г шећера, додати 1 кашику презли, касику брашна и 100 г сецканих ораха, па лагано промешати шпатулицом или кашиком. Смесу пећи у рерни на 150 степени око 45 мин. Исто поновити још 2 пута.
Фил 1: Пудинг размутите у млаком млеку, са шећером и брашном, па све кувајте на умереној ватри док се згусне. Када је пудинг готов оставите да се охлади.
Фил 2: Пенасто умутити 15 жуманаца са 150 г шећера и ванилин шећером, затим додати 100 мл воде и кувати на пари док се не добије густ фил.
Фил 3: Умутити маргарин са шећером у праху, па додати оба претходно припремљена фила. Промешати и поделити фил на 2 дела, па у један додати 100 г тамне чоколаде.
Торту филовати следећим редом: кора-жути фил-тамни фил-кора-жути фил-тамни фил-кора-шлаг.
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.