Recept za posne HILANDARSKE ĆUFTICE od pasulja - Ovaj sastojak daje im poseban ukus u kojem ćete uživati tokom posta
Idealno za ručak u toku posta, a ovo jelo možete služiti uz bilo koju kiselo slatku salatu, turšiju ili sveže povrće.
Post je počeo i ako su vam potrebne ideje za zdrave i hranljive recepte, evo jedne ideje za vas. Recept za svetogorske ćuftice od pasulja. Brzo i jednostavno se prave, a nakon ovakvog obroka bićete siti satima i možete da se posvetite drugim aktivnostima.
Sastojci:
- 700 g belog pasulja
- 1 luk
Skuvani pasulj na tihoj temperaturi ocedite od višak tečnosti pa ispasirajte.
Dodajte:
- 1 glavicu belog luka
- 1 vezu peršuna
- 1-2 kašike začinske crvene paprike, biber, so, suvi začin
- 4 kašike prezle, pravite kuglice (veličine po svom izboru)
Sastojci:
Pasulj potopite da odstoji preko noći u vodi (700 grama). Ujutru prospitre vodu, nalijte svežu i dodajte u šerpu jednu glavicu crnog luka. Skuvajte pasulj tako da može da se ispasira.
Praziluk iseckajte sitno i stavite da se dinsta na ulju. Za to vreme ispasirajte pasulj, najpre ga izgnječite viljuškom, a zatim sa štapnim mikserom ili blenderom ispasirajte.
Sitno naseckajte peršun, dodajte u pasulj, jednu kašiku začinske paprike, bibera, suvi začin, malo soli, 3 kašike prezle i sve sjedinite.
Kada sjedinite sastojke obrazujte ćuftice i uvaljajte ih u prezlu. Praziluk koji ste izdinstali pospito po dnu posude u kojoj ćete peći ćufte i ređajte jednu po jednu ćuftu.
Zagrejte ulje (100 ml) i dodajte mu jednu kašiku aleve paprike, a zatim prelijte sve ćuftice.
Peći u rerni na 200 stepeni 20 minuta. Kada su gotove ćuftice preko njih pospite svež, seckani peršun.