Рецепт за ПОСНИ БУРЕК - Због састојка који се додаје не разликује се од оног са месом, брзо и укусно јело
За праве гурмане, ево како да будете сити и током поста.
Представљамо вам рецепт за посни бурек, идеалан предлог за доручак у току петровданског поста који је у току. Због намирница које се додају изгледа као бурек са месом, а има и такву текстуру па га зову "лажни бурек са месом".
Ево шта је потребно од намирница.
Састојци:
500 г готових кора за питу
Фил:
3 већа струка млади, црни лук
400 г шампињона
100 г сојиних љуспица
Течност за квашење кора
400 мл минералне воде
150 мл уља
Припрема
Динстајте лук на уљу, а сто грама сојиних љуспица оставите да одлеже у води док не набубре. Шампињоне насецкајте на листиће па их додајте у лук.
Наставите са пржењем док вода не испари из шампињона, а затим додајте сојине љуспице када набубре. На крају додајте со по укусу, бибер, кратко пржите и ставите фил да се прохлади.
У посуду сипајте 250 мл минералне воде, 100 мл уља, 500 грама кора за питу. Тепсију премажите уљем. Узмите три корице и распоредите их тако да прекривају дно тепсије, али и да падају са стране преко ивица плеха.
Корице згужвате у лоптицу и натапате једну по једну у смесу са киселом водом и уљем, а затим их распоредите у унутрашњост плеха. Преко коре обилно поспите фил који сте припремили, затим поново квасите коре и ређате преко првог реда кора и фила, а затим додајте још фила.
Затим питу ушушкајте са једном кором коју сте поквасили смесом од киселе и уља, па крајеве кора које сте оставили да стоје преко странице плеха преклопите преко целе пите и исто тако премажите их смесом од минералне и уља.
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени 25 минута.
Детаљније о рецепту на видеу у прилогу Кухиња Валентина Машковић.