Recept za POSNI BUREK - Zbog sastojka koji se dodaje ne razlikuje se od onog sa mesom, brzo i ukusno jelo
Za prave gurmane, evo kako da budete siti i tokom posta.
Predstavljamo vam recept za posni burek, idealan predlog za doručak u toku petrovdanskog posta koji je u toku. Zbog namirnica koje se dodaju izgleda kao burek sa mesom, a ima i takvu teksturu pa ga zovu "lažni burek sa mesom".
Evo šta je potrebno od namirnica.
Sastojci:
500 g gotovih kora za pitu
Fil:
3 veća struka mladi, crni luk
400 g šampinjona
100 g sojinih ljuspica
Tečnost za kvašenje kora
400 ml mineralne vode
150 ml ulja
Priprema
Dinstajte luk na ulju, a sto grama sojinih ljuspica ostavite da odleže u vodi dok ne nabubre. Šampinjone naseckajte na listiće pa ih dodajte u luk.
Nastavite sa prženjem dok voda ne ispari iz šampinjona, a zatim dodajte sojine ljuspice kada nabubre. Na kraju dodajte so po ukusu, biber, kratko pržite i stavite fil da se prohladi.
U posudu sipajte 250 ml mineralne vode, 100 ml ulja, 500 grama kora za pitu. Tepsiju premažite uljem. Uzmite tri korice i rasporedite ih tako da prekrivaju dno tepsije, ali i da padaju sa strane preko ivica pleha.
Korice zgužvate u lopticu i natapate jednu po jednu u smesu sa kiselom vodom i uljem, a zatim ih rasporedite u unutrašnjost pleha. Preko kore obilno pospite fil koji ste pripremili, zatim ponovo kvasite kore i ređate preko prvog reda kora i fila, a zatim dodajte još fila.
Zatim pitu ušuškajte sa jednom korom koju ste pokvasili smesom od kisele i ulja, pa krajeve kora koje ste ostavili da stoje preko stranice pleha preklopite preko cele pite i isto tako premažite ih smesom od mineralne i ulja.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Detaljnije o receptu na videu u prilogu Kuhinja Valentina Mašković.