Народни лек Васе Пелагића од само 2 састојка успеће оно што лекови нису: Малаксалост и слабост као руком однесени
Њавећа снага крије се у најједноставнијим састојцима.
У чувеној књизи „Пелагићев народни учитељ“, лекар, народни просветитељ и социални реформатор Васа Пелагић издвојио је роткву као једну од најмоћнијих биљака домаће апотеке.
По његовом запису, овај скромни корен „може бити од користи код затвора, поквареног желуца, црева, бледила, разних пега, рада бубрега, душника, слезине, песка и камена у мокраћној бешици, тешког мокрења, болова у прсима, стомаку и врату“.
Ротква, писао је даље, благотворно делује и на плућа и кашаљ, а уједно ублажава свраб и помаже у зацељивању кожних чирева.
Пелагић је својим читаоцима саветовао да роткву конзумирају два пута дневно – пре ручка и нешто пре вечере – верујући да се тако постиже њен пун терапеутски ефекат.
Рецепт наших бака: сируп од роткве и меда
Ротква је, међутим, била и остала кључни састојак старинског сирупа за искашљавање, који су вековима справљале домаћице широм региона. „Наше баке знале су да је ова биљка ефикасна код болести горњег респираторног тракта“, бележе стари домаћински приручници.
Састојци
1 већа ротква
2 пуне кашике меда
Припрема
Роткву темељно оперите и осушите, а затим одсеците горњи део – послужиће као поклопац.
Кашичицом издубите средину, остављајући зидове дебљине око два центиметра.
Удубљење напуните медом (виша од половине).
Вратите „поклопац“, прекријте чистом газом и оставите да одстоји преко ноћи.
До јутра ће се у роткви скупити слатки, бистри сируп који ублажава и суви и продуктивни кашаљ. Узимати по кашичицу неколико пута дневно.
Портрет популарног аутора природне медицине
Рођен 1833. у селу Горњи Жабар (данас Пелагићево), Васа Пелагић остао је упамћен као просветитељ, лекар самоук и неустрашиви друштвени критичар. Током живота објавио је и бесплатно поделио преко 250.000 примерака својих дела, промовишући хигијену, умерену физичку културу и природне лекове. Његово најпознатије дело, „Народни учитељ“, и даље је најчитанија књига те врсте на простору бивше Југославије; у радничким кућама сматрало се готово обавезним штивом.
Савременици га описују као крупног, руменог човека који је уживао у доброј храни, али је доследно одбијао дуван и алкохол. Чак је и тада омиљену кафу заменио напитком од прженог жира – навику коју је „од срца“ препоручивао свима.
Зашто се ротква враћа на јеловник
Данас, када се традиционална фитомедицина враћа у фокус, ротква поново добија заслужену пажњу нутрициониста и лекара – и то не само због витамина Ц, калијума и снажних фитонутријената. Савремена истраживања потврђују део Пелагићевих запажања: ротква заиста може допринети бољем варењу, олакшању кашља и очувању здравља јетре.
Ипак, стручњаци напомињу да природни сирупи и биљна терапија нису замена за савремену медицинску дијагностику. Ако симптоми потрају или се погоршају, обавезна је консултација са лекаром.
Од пољских башта до полица савремених апотека, ротква је прешла дуг пут, али њена репутација „народног лека“ остала је постојана. Захваљујући Васи Пелагићу и наслеђу наших бака, рецепти попут једноставног сирупа од роткве и меда подсећају нас да се понекад највећа снага крије у најскромнијим састојцима.