Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ово су ТРИ РАЗЛОГА због којих треба одмах да скувате СУПУ ОД КОСТИЈУ: Веома је здрава, а спрема се лако!

05.04.2024. 07:03
Пише:
Србија Данас
supa
супа / Извор: Youtube Printscreen/Jelajelena Петровиц

Треба вам мало времена да спремите овај оброк.

Супа од костију у последње време је постала врло популарна, а разлог је што постоје веровања да пружа много благодети за здравље. Добра стара  супа од костију и данас се припрема на исти начин како су ју припремале и наше баке - вишесатним крчкањем на лаганој ватри.

На друштвеним мрежама се проширио нови тренд у којем особе јутарњу кафу мењају шољом топле супе од костију или је током дана испијају уз међуоброк. Иако се ради о тренду којем расте популарност, добробити супе од костију знале су још и наше баке.

Ову супу можете припремити од било које врсте костију – телећих, свињских, говеђих, јагњећих, пилећих или ћутрећих и рибљих костију. Такође, супа од костију може послужити као изврстан темељац за варива, сос или рижота. Припрема супе од костију је врло једноставна – све што вам треба је велики лонац, вода, кости и мало сирћета.

supa
супа / Извор: Профимедиа

Супа од костију

Састојци:

  1. 2 килограма кости
  2. 4 литре хладне воде
  3. 2 кашике јабуковог сирћета
  4. Свеже млевени бибер
  5. Со

Припрема:

Све састојке додајте у велики лонац и кувајте док не прокључа. Затим смањите ватру и оставите да полагано крчка три до шест сати. Што се дуже кува, то ће супа имати бољи укус и бити храњивија. Додатак сирћета у супу је врло важан корак јер сирће помаже да се из кости извуче што више вредних нутријената. Како би обогатили окус, у супу можете додати поврће и зачинско биље, а најчешће се додају лук, бели лук, першун, целер, шаргарепа, першун и тимијан.

Садржи важне витамине и минерале

У принципу, супа од костију је врло храњива, а проценат нутријената у супи зависи од састојака које користите у припреми. На пример, свињске или говеђе кости богате су калцијумом, магнезијумом, калијумом, фосфором и другим елементима у траговима важнима за изградњу снажних костију. Рибље кости садрже јод који је есенцијалан за здравље штитне и метаболизам. Осим тога, кости садрже протеин колаген који се кувањем претвара у желатин, а која садржи неколико важних аминокиселина.

Добра је за пробавни састав

supa
супа / Извор: Youtube Printscreen/Jelajelena Петровиц

Доказано је да желатин из супе може помоћи у здрављу пробавног састава јер веже воду и на тај начин помаже да сварена храна лакше пролази кроз црева. Осим тога, желатин садржи глутамин, аминокиселину за коју су истраживања показала да може помоћи у одржању функције слузнице црева, што је посебно важно за особе које болују од упалних болести црева.

Побољшава здравље зглобова

Колаген је главни протеин који налазимо у костима, тетивама и лигаментима. Током кувања, колаген се распада и настаје желатин који садржи аминокиселине важне за здравље зглобова. Неке од њих су пролин и глицин које наше тело користи за изградњу тетива и лигамената. Такође, супа од костију садржи и глукозамин и кондроитин за које бројна истраживања доказују да могу да смање бол у зглобовима, али и ублаже симптоме остеоартритиса.