Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

САСТОЈЦИ СУ ПРИСТУПАЧНИ

ВАСКРШЊА ТОРТА по рецепту Марије и Верице Шерифовић - Има чак ТРИ врсте ЧОКОЛАДЕ, а припрема никад ЈЕДНОСТАВНИЈА

19.04.2024. 17:40
Marija i Verica Šerifović
Марија и Верица Шерифовић / Извор: YouTube printscreen/Dr. Оеткер Србија

Ово је идеалан предлог за посластицу након васкршњег ручка, који вам даје Марија и Верица Шерифовић лично, а уједно вас и подучавају како да је припремите.

Поп звезда Марија Шерифовић је на Јутјубу, показала своје посластичарско умеће и то за чоколадну мус торту.

Она и њена мајка, певачица Верица Шерифовић, у виду шаљивог видео снимка, дале су предлог шта је то чиме бисмо могли на дан Васкрса да се засладимо, а избор је пао на мус торту, на први поглед врло компликовану за припрему. Но, ту је Марија да вам покаже како то може да буде лепо, укусно и врло забавно, ако поред себе имате правог човека.

Како је видео ишао, мајка и ћерка засмејавале су једна другу, упоредо се допуњавајући да би напослетку добиле савршену посластицу, која осим што је била идеалног укуса, изгледала је савршено.

Верица је била поборник декорације, док се Марија све време смешкала, присећајући се првих заједничких тренутака у кухињи када јој торта никада лепше није "испала"... буквално.

У наставку вам доносимо који су вам састојци потребни, као и начин припреме.

Кора:

140 г брашна
2 кашике Густина
25 г какао праха
1 кашичица соде бикарбоне
Пола кашичице прашка за пециво
Прстохват соли
110 г шећера
100 г браон шећера
110 г сунцокретовог уља
2 већа јајета
1 кашичица ароме ваниле
120 г киселе павлаке
60 г (пола шољице) espresso кафе

Marija i Verica Šerifović
Марија и Верица Шерифовић / Извор: YouTube printscreen/Dr. Оеткер Србија

Натапање коре:

60 г (пола шољице вруће кафе) espresso кафе
Премазивање коре:

85 г крема

Чоколадни мус:

Кесица желатина белог млевеног
450 мл слатке павлаке
150 г млечне чоколаде
Прстохват соли
Чоколадни ганаш:

150 г црне чоколаде
150 мл слатке павлаке
Декорација:

100 г црне чоколаде
100 мл слатке павлаке
50 - 100 г црне чоколаде за припрему украса

Припрема коре:

Рерну загрејати на 180 степени. Округли плех са одвојивим обручем пречника 22 цм обложити папиром за печење на дну. Није потребно облагати плех са стране. У једну чинију помешати брашно, густин, какао прах, соду, прашак за пециво и со. Оставити са стране.

Миксером помешати уље, кристал шећер и браон шечер. Смеса ће изгледати налик влажном песку. Потом у трећој посуди умутити јаја да буду ваздушаста, додати арому ваниле и киселу павлаку. У посуду постепено додавати помешане шећере са уљем. Затим додати припремљене суве састојке. На крају додати 60 г вруће кафе и мутити до хомогене смеше.

Ставити у плех за печење и пећи на 180 степени 30-40 минута. Због различитих јачина рерни у сваком дому, проверите чачкалицом да ли је бисквит печен након 30 минута, па допеците ако чачкалица није чиста. Након печења премажите бисквит са пола шољице вруће кафе и након пар минута када бисквит упије кафу, премажите танким слојем крема. Оставите у фрижидеру док не направите мус.

Mus torta
Мус торта / Извор: YouTube printscreen/Dr. Оеткер Србија

Припрема муса:

Прелијте желатин из кесице са 2 кашике воде да набубри. 300 мл слатке павлаке загрејте до тренутка када павлака почне да кључа. Склоните са ватре и додајте желатин да се растопи. Након тога додајте коцке чоколаде и мало соли. Добро измешајте и оставите са стране.

150 мл слатке павлаке умутите у посебној посуди у чврст шлаг. Додајте постепено овај шлаг у павлаку са отопљеном чоколадом и измешајте. Прелијте преко бисквита. Оставите да се стегне у фрижидеру наредна 2 сата.

Припрема ганаша:

Загрејати слатку павлаку до тренутка појаве првих мехурића. Чоколаду изломити на коцкице. Прелити павлаку преко чоколаде и измешати састојке. Прелити преко охлађеног муса. Оставити у фрижидеру бар 1 сат пре декорисања.

Декорација:

За декорацију шприцом: 100 г чоколаде и 100 мл слатке павлаке загрејати, помешати и оставити да се охлади сат времена. Охлађену масу умутити у шлаг и декорисати.

Остатак чоколаде истопити и на пек папиру направити чоколадне декорације.

Уживајте, бон appétit!

Србија Данас/Стил, YouTube/Пренела: Ј.Ш.