few clouds
22°C
24.05.2024.
Beograd
eur
117.1154
usd
108.3399
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SASTOJCI SU PRISTUPAČNI

VASKRŠNJA TORTA po receptu Marije i Verice Šerifović - Ima čak TRI vrste ČOKOLADE, a priprema nikad JEDNOSTAVNIJA

19.04.2024. 17:40
Piše:
Srbija Danas/Stil.kurir
Marija i Verica Šerifović
Marija i Verica Šerifović / Izvor: YouTube printscreen/Dr. Oetker Srbija

Ovo je idealan predlog za poslasticu nakon vaskršnjeg ručka, koji vam daje Marija i Verica Šerifović lično, a ujedno vas i podučavaju kako da je pripremite.

Pop zvezda Marija Šerifović je na Jutjubu, pokazala svoje poslastičarsko umeće i to za čokoladnu mus tortu.

Ona i njena majka, pevačica Verica Šerifović, u vidu šaljivog video snimka, dale su predlog šta je to čime bismo mogli na dan Vaskrsa da se zasladimo, a izbor je pao na mus tortu, na prvi pogled vrlo komplikovanu za pripremu. No, tu je Marija da vam pokaže kako to može da bude lepo, ukusno i vrlo zabavno, ako pored sebe imate pravog čoveka.

Kako je video išao, majka i ćerka zasmejavale su jedna drugu, uporedo se dopunjavajući da bi naposletku dobile savršenu poslasticu, koja osim što je bila idealnog ukusa, izgledala je savršeno.

Verica je bila pobornik dekoracije, dok se Marija sve vreme smeškala, prisećajući se prvih zajedničkih trenutaka u kuhinji kada joj torta nikada lepše nije "ispala"... bukvalno.

U nastavku vam donosimo koji su vam sastojci potrebni, kao i način pripreme.

Kora:

140 g brašna
2 kašike Gustina
25 g kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
Pola kašičice praška za pecivo
Prstohvat soli
110 g šećera
100 g braon šećera
110 g suncokretovog ulja
2 veća jajeta
1 kašičica arome vanile
120 g kisele pavlake
60 g (pola šoljice) espresso kafe

Marija i Verica Šerifović
Marija i Verica Šerifović / Izvor: YouTube printscreen/Dr. Oetker Srbija

Natapanje kore:

60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe
Premazivanje kore:

85 g krema

Čokoladni mus:

Kesica želatina belog mlevenog
450 ml slatke pavlake
150 g mlečne čokolade
Prstohvat soli
Čokoladni ganaš:

150 g crne čokolade
150 ml slatke pavlake
Dekoracija:

100 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake
50 - 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa

Priprema kore:

Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.

Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.

Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.

Mus torta
Mus torta / Izvor: YouTube printscreen/Dr. Oetker Srbija

Priprema musa:

Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.

150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.

Priprema ganaša:

Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar 1 sat pre dekorisanja.

Dekoracija:

Za dekoraciju špricom: 100 g čokolade i 100 ml slatke pavlake zagrejati, pomešati i ostaviti da se ohladi sat vremena. Ohlađenu masu umutiti u šlag i dekorisati.

Ostatak čokolade istopiti i na pek papiru napraviti čokoladne dekoracije.

Uživajte, bon appétit!

Srbija Danas/Stil, YouTube/Prenela: J.Š.