СЛАТКИ КУПУС СА РЕБАРЦИМА по старинском рецепту – 1 састојак му даје мирис детињства, топи се у устима, а имате ручак за два дана
Један од најпопуларнијих деликатеса "на кашику"!
Поред супе, чувене беле чорбе и паприкаша, куван млади купус једно је од најпопуларнијих јела "на кашику" у кућама широм Србије.
Припрема је брза и лака, а оброк је здрав јер садржи обиље поврћа и може се спремати без меса.
Потребно је:
300 гр свињских ребара
1 мања главица слатког купуса
2 шаргарепе
1 целер корен или стабљика
2 мања кромпира
1 већи свежи парадајз
1 свежа паприка, мозе љута
3 чена белог лука
уље
1 кашика сувог зачина
Припрема:
У шерпу исећи пола главице купуса на коцке и ставити на дно. Затим преко, по средини, поређати месо, шаргарепу, коцкице кромпира, целер, свежу паприку. Све то покрити са другом половином купуса.
Налити водом до пола лонца и ствити да се крчка на лаганој ватри око сат времена. Пред крај ставити парадајз исечен на коцкице. У тигањ сипати уље и ставити насецкан бели лук да се пропрзи - ако вам је купус доста редак, додајте у запршку брашна. Кад лук порумени, склонити са ватре, па ставити мл паприку и одмах сипати у купус и лагано промешати.
Додати и зачин и со по жељи. На крају ставити сецкан першунов лист. Врхунско јело!