СРБИ ово ВОЋЕ највише једу у августу, а не знају колико је пуно пестицида - Само овако опрано не угрожава здравље
Сви га једемо лети - на пијаци, у колачима, као сок или свеже. Али једно воће које је најзаступљеније на српским трпезама у августу може бити опасно за здравље ако га не перете како треба!
Брескве, нектарине, шљиве... али једно воће предњачи – грожђе. Лако доступно, сочно, омиљено и деци и старијима. Ипак, нутриционисти упозоравају: грожђе спада у најзагађеније воће пестицидима, ако није добро опрано! Од 2024. године, грожђе је на четвртом месту по третирању пестицидима, одмах иза јагода, спанаћа и кеља. То значи да, чак и ако изгледа чисто, може бити прекривено хемикалијама које нису безбедне за конзумацију без претходног прања.
Зашто је грожђе проблем?
- Танка кожица лако упија пестициде
- Не љушти се пре јела
- Прска се чак 10 пута у току сезоне
Нутрициониста Марија Андрић саветује:
„Грожђе никада не перите само водом! Најбољи начин да уклоните пестициде је да га потопите у раствор соде бикарбоне – кашичица соде на литар воде, 15 минута, па добро испрати.“
Такође, саветује се да се грожђе чува у непокривеној посуди која омогућава проток ваздуха, јер ће на тај начин дуже остати свеже. Плодови ће се дуже одржати ако се оставе на стабљици, уместо да се одвајају. Укратко, правилно прање и сушење грожђа су кључни за осигурање да је оно безбедно за јело, што ће помоћи да оно траје дуже и задржи свој квалитет.
Шта још можете урадити?
- Купујте домаће, непрскано грожђе кад год можете
- Избегавајте оно с вештачким сјајем
- Оперите га одмах по доласку кући, не тек пред конзумацију