Стално сте НАДУТИ? Откривено је које НАМИРНИЦЕ чине да се осећате као балон, али и шта још радите погрешно
Уколико су надимање стомака и учестали гасови ваша реалност, обратите пажњу на следеће.
Већина нације мучи муку са осећајем надутости и вишком гасова. Углавном лече лековима за затвор, што је потпуно погрешан приступ.
Врло је важно открити узрок оваквог стања пре његовог лечења. Битније је бавити се тиме него санирањем већ створених последица. У наставку вам откривамо неколико потенцијално спорних намирница.
Махунарке
Иако су изузетно здраве и саветују се на дневном нивоу, стварају гасове. Конкретно пасуљ, сочиво и грашак садрже олигосахариде, који се тешко варе, па их бактерије претварају у надимање.
Поврће
Ово није зелено светло да престанете да једете поврће! Броколи, карфиол и купус садрже глукозу и галактозу, која се ферментишу у цревима.
Млечни производи
Они су уобичајени узроци надимања, гасова и осећаја ситости. Разлог лежи у интолеранцији на лактозу и генерално њеном негативном утицају на већину осетљивијих организама.
Прерађена храна
Уколико често једете брзу храну, пржено, грицкалице, слатко или пијете газиране сокове, нека вас надутост не чуди. То је сасвим природан одговор тела на оно што му радите нездравом храном. Уносите углавном лажне калорије које вас не покрећу већ успоравају.
Поред свега овога, постоји још фактора који утичу на појаву већег стомака. То је јело касно увече, прекомерни унос соли, гутање ваздуха током јела, лекови, стрес, али и хормонска неравнотежа.
Напомена: Ако ваша надутост не пролази дуго, иако сте све наведено избацили из употребе, посаветујте се са лекаром. Можда је у питању здравствени проблем који сами не можете дијагностиковати.