Stalno ste NADUTI? Otkriveno je koje NAMIRNICE čine da se osećate kao balon, ali i šta još radite pogrešno
Ukoliko su nadimanje stomaka i učestali gasovi vaša realnost, obratite pažnju na sledeće.
Većina nacije muči muku sa osećajem nadutosti i viškom gasova. Uglavnom leče lekovima za zatvor, što je potpuno pogrešan pristup.
Vrlo je važno otkriti uzrok ovakvog stanja pre njegovog lečenja. Bitnije je baviti se time nego saniranjem već stvorenih posledica. U nastavku vam otkrivamo nekoliko potencijalno spornih namirnica.
Mahunarke
Iako su izuzetno zdrave i savetuju se na dnevnom nivou, stvaraju gasove. Konkretno pasulj, sočivo i grašak sadrže oligosaharide, koji se teško vare, pa ih bakterije pretvaraju u nadimanje.
Povrće
Ovo nije zeleno svetlo da prestanete da jedete povrće! Brokoli, karfiol i kupus sadrže glukozu i galaktozu, koja se fermentišu u crevima.
Mlečni proizvodi
Oni su uobičajeni uzroci nadimanja, gasova i osećaja sitosti. Razlog leži u intoleranciji na laktozu i generalno njenom negativnom uticaju na većinu osetljivijih organizama.
Prerađena hrana
Ukoliko često jedete brzu hranu, prženo, grickalice, slatko ili pijete gazirane sokove, neka vas nadutost ne čudi. To je sasvim prirodan odgovor tela na ono što mu radite nezdravom hranom. Unosite uglavnom lažne kalorije koje vas ne pokreću već usporavaju.
Pored svega ovoga, postoji još faktora koji utiču na pojavu većeg stomaka. To je jelo kasno uveče, prekomerni unos soli, gutanje vazduha tokom jela, lekovi, stres, ali i hormonska neravnoteža.
Napomena: Ako vaša nadutost ne prolazi dugo, iako ste sve navedeno izbacili iz upotrebe, posavetujte se sa lekarom. Možda je u pitanju zdravstveni problem koji sami ne možete dijagnostikovati.