Стручњак упозорава: ОВЕ знакове које вам стомак шаље НЕ СМЕТЕ да игноришете!
Одавно већ знамо да је наш организам насељен добрим бактеријама и гљивицама - пробиотицима.
Сви они заједно чине нашу микробиоту, а улога им је да нас чувају од лоших микроорганизама (вируса, бактерија, гљивица) који нас нападају. Важно је знати и да су сви ови микроорганизми у равнотежи – има их толико да једни другима не сметају, а да ми, као домаћини, имамо користи од њих. Нажалост, савременим начином живота и утицајем различитих фактора ова природна равнотежа се може пореметити и довести до стања дисбиозе. Састав цревне микробиоте подложан је сталним променама у складу са нашом исхраном, унетим лековима, нашим имунитетом, старосном доби.
Многе болести, укључујући запаљењске болести црева (Кронова болест, улцерозни колитис), али и метаболички поремећаји као што су гојазност и дијабетес типа ИИ, такође су повезани са неравнотежом која може довести до неповољних здравствених исхода како краткорочно, тако и дугорочно, уз потенцијално повећање ризика од разних неинфективних болести и поремећаја, као што су атопија (попут екцема и астме), запаљенске болести црева, неуролошки поремећаји, па чак и поремећаји понашања.
Новија истраживања показују да и повишен крвни притисак, као и неке врсте рака могу у основи бити повезане са дисбиозом. Зато је важно да особе које имају повишен крвни притисак, поред терапије коју је прописао кардиолог или интерниста, узимају и пробиотски препарат и да на тај начин очувају баланс у цревима.
Када је микробиота у равнотежи, добре бактерије се међусобно помажу и спречавају да се у организму стварају супстанце које могу изазвати запаљењску реакцију. Ако се ова равнотежа наруши, долазимо у ситуацију да се појачава запаљење слузокоже или коже, постајемо подложнији деловању иританаса, алергена и лоших бактерија, што може имати улогу у настанку неких алергијских реакција или аутоимуних болести.
Храна и пиће коју конзумирамо такође утичу на микробиоту и могу изазвати дисбиозу. Хронична конзумација хране са високим процентом засићених масних киселина или транс-масти, шећера, соли, протеина меса, а са друге стране смањен унос дијететских влакана сигурно доводи до неравнотеже. Онда је јасно да савремени начин живота, од кога не можемо побећи, захтева да некако реагујемо и покушамо да се заштитимо.
За антибиотике је познато да убијају лоше али и добре бактерије и директно могу изазвати дисбиозу. Али и лекови које узимамо због хроничних болести, као што су на пример инхибитори протонске пумпе, могу неповољно утицати на средину у цревима у којој живе пробиотске бактерије или могу смањити количину пребиотика – супстанци којима се оне хране. То такође доводи до неравнотеже.
Хелицобацтер pylori често је узрок дисбиозе, а недавне студије показале су да је терапија ерадикације ове бактерије много успешнија када се користе пробиотици - Lactobacilli и Saccharomyces боулардии.
Поновна равнотежа цревне микробиоте успоставља се месецима након завршеног третмана антибиотицима, уклањањем свих других иритативних спољашњих фактора, одговарајућом нутритивном подршком и континуираном применом пробиотика.
А да ли је важно које пробиотике уносимо?
Употреба пробиотика који садрже комбинацију Saccharomyces боулардии и Lactobacilla добила је значајну препоруку стручне јавности. Бројне студије и мета-анализе потврдиле су њихову ефикасност у лечењу и превенцији дијареје повезане са антибиотицима код деце и одраслих. Значајна карактеристика Saccharomyces боулардии је то што је квасница, отпорна на дејство свих антибиотика, што је чини посебно погодном за употребу током третмана антибиотицима када су пацијенти у ризику од развоја дијареје због дисбиозе.
Докази кажу да је правовремену примену ових пробиотика идеално започети када и терапију антибиотицима или унутар 48 сати, јер може ефикасно ублажити негативне ефекте дисбиозе изазване антибиотицима. Овај приступ не само да помаже у спречавању појаве дијареје, већ такође подржава опоравак и отпорност цревне микробиоте.
У нашој земљи постоји центар за научно истраживачки развој пробиотика, Пробиотиц Excellence Центер®. Усмерен је на истраживање и развој пробиотских сојева, као и оптималних комбинација тих сојева. Производ ЕнтероБиотик® је резултат овог истраживања и представља синергистичку комбинацију пробиотске гљивице Saccharomyces боулардии и пробиотских бактерија из рода Lactobacilla. Ефикасно решава дисбиозе различитог узрока, одржава равнотежу цревне флоре и повећава отпорност на инфекције.
Аутор текста: маг.пхарм.спец. Соња Стојиљковић