Врхунска РУЖА ПОГАЧА, мекана и укусна - Да је послужите сутра уз роштиљ, биће то ручак за памћење
Одличан рецепт за све који оброк не могу да замисле без хлеба, погаче или било које врсте теста.
Уколико се спремате за првомајско роштиљање, ево једне погаче која ће употпунити ваш ручак у природи. Припремите је вечерас или рано ујутру и уживајте у укусу.
Састојци
- 600г глатког брашна
- 1 суви квасац
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 2 јаја
- 50г уља
- 250г млеко
- 100г маслац собне температуре
- јаје за премазивање
- сусам
Рецепт
1. 550г брашна, 1 суви квасац, сол, шећер, јаја, млеко и уље измешајте у здели и замесите (рукама, робот с куком, или миксер спирални наставци)
• меси се док се тесто не одаваја од рубова (ако се не одваја након 5 минута, додајте по мало додатних 50г брашна док се не одваја
2. На мало побрашњеној подлози формирајте отприлике куглу и ставите да се диже у побрашњену зделу покривену прозирном фолијом и крпом 1.5-2х (зависно од топлине собе) док се тесто не удвостручи
3. На мало побрашњеној подлози премесите тесто у куглу и разваљајте у дугачки правоугаоник
4. Премажите маслацем собне температуре (алтернативно можете изрибати хладан маслац)
5. Заролајте што чвршће по дужем делу - део по део теста повлачите према доље па ролате према горе притом га стискајући цело време
6. Додатно развуците тесто када је већ заролано (по потреби)
7. Режите ролу на 13 једнаких делова (ружа) за калуп од 26 или 28цм
• узмите округли калуп па видите колико би ружа стало, имајући на уму да ће се још удвостручити, и на толико делова нарежите своју ролницу
8. Руже посложите у добро намасцен калуп маслацем, с размаком од 1-2цм, прекријте прозирном фолијом, крпом и нека се дижу још пола сата-сат
9. Замутите јаје с прствохватом соли и 1/2 кашичице уља па премажите руже те поспите сусамом
10. Пеците 30-35 минута на 200Ц на доњем делу пећнице док не видите да је горе попримила златно-смеђу боју