Vrhunska RUŽA POGAČA, mekana i ukusna - Da je poslužite sutra uz roštilj, biće to ručak za pamćenje
Odličan recept za sve koji obrok ne mogu da zamisle bez hleba, pogače ili bilo koje vrste testa.
Ukoliko se spremate za prvomajsko roštiljanje, evo jedne pogače koja će upotpuniti vaš ručak u prirodi. Pripremite je večeras ili rano ujutru i uživajte u ukusu.
Sastojci
- 600g glatkog brašna
- 1 suvi kvasac
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jaja
- 50g ulja
- 250g mleko
- 100g maslac sobne temperature
- jaje za premazivanje
- susam
Recept
1. 550g brašna, 1 suvi kvasac, sol, šećer, jaja, mleko i ulje izmešajte u zdeli i zamesite (rukama, robot s kukom, ili mikser spiralni nastavci)
• mesi se dok se testo ne odavaja od rubova (ako se ne odvaja nakon 5 minuta, dodajte po malo dodatnih 50g brašna dok se ne odvaja
2. Na malo pobrašnjenoj podlozi formirajte otprilike kuglu i stavite da se diže u pobrašnjenu zdelu pokrivenu prozirnom folijom i krpom 1.5-2h (zavisno od topline sobe) dok se testo ne udvostruči
3. Na malo pobrašnjenoj podlozi premesite testo u kuglu i razvaljajte u dugački pravougaonik
4. Premažite maslacem sobne temperature (alternativno možete izribati hladan maslac)
5. Zarolajte što čvršće po dužem delu - deo po deo testa povlačite prema dolje pa rolate prema gore pritom ga stiskajući celo vreme
6. Dodatno razvucite testo kada je već zarolano (po potrebi)
7. Režite rolu na 13 jednakih delova (ruža) za kalup od 26 ili 28cm
• uzmite okrugli kalup pa vidite koliko bi ruža stalo, imajući na umu da će se još udvostručiti, i na toliko delova narežite svoju rolnicu
8. Ruže posložite u dobro namascen kalup maslacem, s razmakom od 1-2cm, prekrijte prozirnom folijom, krpom i neka se dižu još pola sata-sat
9. Zamutite jaje s prstvohvatom soli i 1/2 kašičice ulja pa premažite ruže te pospite susamom
10. Pecite 30-35 minuta na 200C na donjem delu pećnice dok ne vidite da je gore poprimila zlatno-smeđu boju