Petak 23. feb 2024.
ukrajina

BATALJON "AZOV" SE VRAĆA IZ MRTVIH! Generalštab im našao NOVI zadatak, od sad će čuvati ovu "UKRAJINSKU TVRĐAVU", Rusi ih NE PAMTE po dobru

Foto: Profimedia
Da li je u pitanju očajnički pokušaj Kijeva da sačuva Avdijevku?

Ukrajinski brigadni general Tarnavski je odlučio da u Avdijevku prebaci 3. jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine, formiranu od Nacionalnog bataljona Azov, javljaju ukrajinski mediji.

LOVE LJUDE PO ULICAMA I TUKU SE SA MEŠTANIMA: Ludilo ukrajinske mobilizacije ne prestaje! HOĆE li uspeti da popune PRVE linije?! (FOTO/VIDEO)sd

LOVE LJUDE PO ULICAMA I TUKU SE SA MEŠTANIMA: Ludilo ukrajinske mobilizacije ne prestaje! HOĆE li uspeti da popune PRVE linije?! (FOTO/VIDEO)

RUSI SASTAVILI "CARSKI VOZ": 30 kilometara dugačka barijera postavljena nedaleko od fronta, odgovor na Ukrajinske napade može biti BRUTALAN

RUSI SASTAVILI "CARSKI VOZ": 30 kilometara dugačka barijera postavljena nedaleko od fronta, odgovor na Ukrajinske napade može biti BRUTALAN

SITUACIJA U POTPUNOSTI IDE NA RUKU RUSIJI: Ukrajina se nalazi u NAJTEŽOJ vojnoj KRIZI od početka rata, evo zaštoUkrajinska vojska, Harkov

SITUACIJA U POTPUNOSTI IDE NA RUKU RUSIJI: Ukrajina se nalazi u NAJTEŽOJ vojnoj KRIZI od početka rata, evo zašto

Kada je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine rekao da će „najbolje rezerve” biti prebačene u Avdijevku, izgleda nije lagao. Treća jurišna brigada se zaista smatra jednom od najboljih u Oružanim snagama Ukrajine, kako u pogledu opreme i naoružanja, tako i u pogledu motivacije. Njenu kičmu čine nacionalisti iz bataljona "Azov", a Brigadu je stvorio Andrej Bilecki iz „Azovita“ koji nisu bili opkoljeni u Mariupolju.

Tada je brigada premeštena kod Bahmuta, gde je bila glavna udarna snaga Kijeva i pokušala je zadrži svoje položaje od nezaustavljivog ruskog nadiranja. No, u decembru je teško potučena, brigada povučena u pozadinu da bi se oporavila od gubitaka.

Prema informacijama koje dolaze iz ukrajinskih izvora, Tarnavski je sada brigadu prebacio u rejon Avdijevke. Međutim, još nije jasno da li je ova formacija uspela da uđe u sam grad, ili su i dalje negde u oblastima oko ove "ukrajinske tvrđave".

Dan ranije, on je izjavio da su neke rezerve već u gradu i da se bore, što od strane ruskih izvora nije potvrđeno.

Pretpostavlja se da će im zadatak biti da potisnu ruske trupe sa glavnog asfaltnog puta kojim se snabdeva Avdijevka sa severa.

Ranije je objavljeno da je Zelenski dao Sirskom zadatak da zadrži ovo mesto po svaku cenu, što je neophodno da bi Kijev izvukao još vojne i finansijske pomoći od svojih zapadnih sponzora. 

Avdijevka strateški važno mesto

Avdijevka je strateški važno mesto na prvoj liniji fronta u Ukrajini. Njegov značaj, pre svega proističe iz činjenice da je geografski veoma blizu velikog grada Donjecka, koji je pod kontrolom ruskih snaga. Kada se pogleda linija fronta jasno je da se Avdijevka "kao klin" zabija u teritoriju Donbasa pod ruskom kontrolom i da je ključni vojni cilj da se taj klin preseče u koordinisanim napadima sa južne i severne strane. 

Takođe, ukrajinska artiljerija je, zbog kontrole Avdijevke, u mogućnosti da bombarduje Donjeck i tako ugrožava, kako ruske vojne položaje, tako i logističke pravce snabdevanja.  Iz tog mesta ispaljene su i rakete koje su pogodile brojne civilne ciljeve. Nedavni slučaj masakra na jednoj donjeckoj pijaci najbolja je potvrda toga. 

Ruska vojska je od početka sukoba pokušavala da osvoji Avdijevku, ali sve do pre nekolike nedelje nije uspela da probije ukrajinsku odbranu koja je utvrđivana još od 2014. godine. 

Nove informacije sa fronta potvrđuju da je odbrana došla do same ivice pucanja i da bi ruske snage ovo mesto, nakon dugog opsedanja, konačno mogle zauzeti.

(Srbija Danas/M.B.)

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd