Skip to main content
Dimitrij Medvedev

"ZABORAVLJAJU DA REVOLUCIJA JEDE SVOJU DECU" Medvedev uputio BRUTALNU poruku EU nakon šestog paketa sankcija

Foto: Profimedia
Evropska komisija usvojila je šesti paket sankcija kako bi sada već definitivno raskomadala rusku ekonomiju.

Ali, sudeći po svemu, cilj nije Rusija, već požar svetske revolucije u ekonomiji, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Samo, neki ljudi su zaboravili da revolucija jede svoju decu - istakao je on.

"ZAPAD ĆE POSTATI ISCRPLJEN" OVO JE PUTINOV TAJNI PLAN? Koristiće ekonomsko oružje - Evropa će morati da popusti prva

"ZAPAD ĆE POSTATI ISCRPLJEN" OVO JE PUTINOV TAJNI PLAN? Koristiće ekonomsko oružje - Evropa će morati da popusti prva

LIKVIDIRAN PRIPADNIK MEĐUNARODNE LEGIJE: Poginuo prvi Nemac u ratu u Ukrajini (VIDEO)

LIKVIDIRAN PRIPADNIK MEĐUNARODNE LEGIJE: Poginuo prvi Nemac u ratu u Ukrajini (VIDEO)

AMERIKANCI PROMENILI PLOČU: "Moskva i Vašington ne mogu u potpunosti da se razdvoje"

AMERIKANCI PROMENILI PLOČU: "Moskva i Vašington ne mogu u potpunosti da se razdvoje"

Medvedev je takođe ocenio da će Evropa morati da traga po svetu tražeći naftu istog kvaliteta kao rusku i da će se suočiti sa deficitom pojedinih vrsta goriva, kao što je dizel, koji je neophodan za kamione i poljoprivredne mašine.

Ruski zvaničnik smatra da će evropske zemlje morati da pronađu „sive šeme“ kako bi dobile rusku naftu i zaobišle sopstvene sankcije.

Po njegovom mišljenju, zabrana osiguranja tankera sa ruskom naftom može se rešiti na račun državnih garancija u okviru sporazuma sa trećim zemljama. Kako je poručio, Rusija je uvek bila pouzdan i odgovoran partner i tako će i ostati.

Na ruske banke ne utiče isključenje iz SVIFT-a

On je prokomentarisao i isključenje ruskih banaka iz SVIFT sistema, rekavši da ograničenja u radu međunarodnog bankarskog sistema za prenos informacija i plaćanja ne utiču na rad ruskih banaka.

- Isključenje "Zberbanke", "Moskovske kreditne banke" i "Rosseljhozbanke" iz sistema SVIFT je još jedan pokušaj ozbiljnog bockanja. Banke nastavljaju uobičajeno da rade, transakcije koje se obavljaju unutar zemlje ne zavise od SVIFT-a i realizuju se prema standardnoj proceduri - napisao je on.

On je ironično istakao da talentovani Evropljani mogu da nastave u istom duhu: mogu da uvode nove, kako sada vole da kažu, 100.500. paket sankcija.

Ranije je Evropska unija je zbog sukoba u Ukrajini, objavila da je usvojila šesti paket sankcija Rusiji, kojim je predviđeno i postepeno uvođenje embarga na uvoz ruske nafte.

Nakon početka sukoba u Ukrajini Evropska unija je isključila iz sistema SVIFT devet velikih ruskih banaka. Taj sistem obuhvata više od 11.000 najvećih organizacija iz gotovo svih zemalja sveta.

Centralna banka Rusije je na to odgovorila formiranjem analognog Sistema za prenos finansijskih poruka. Sredinom aprila je saopšteno da je ukupan broj korisnika Sistema za prenos finansijskih poruka premašio 330 banaka i kompanija.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd