Sreda 29. nov 2023.
Porodica Đokić

"ODAKLE LIDIJIN DNK NA ŠARŽERU?" Sve bizarnosti Gorana Džonića - danas na sudu PIŠTOLJ kojim je ubijena tročlana porodica Đokić

Foto: Srbijadanas/Privatna Arhiva/Facebook/Goran Dzonic
Nastavlja se suđenje za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca. Danas svedoče balističar, neuropsihijatar i metalostrugar od koga je Goran Džonić tražio pomoć da napravi prigušivač, u sud će biti donet i pištolj kojim je ubijena porodica.

Saslušanjem veštaka balističara, neuropsihijatra i metalostrugara od koga je tražio pomoć da bi napravio deo za koji se ispostavilo da je navoj za prigušivač pištolja, danas će biti nastavljeno suđenje penzionisanom vatrogascu Goranu Džoniću (59) iz Moravca koji je optužen da je 27. septembra 2021. godine na mestu zvanom "Dudin gaj" usmrtio brata od tetke Gorana Đokića (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju Đokić (26) iz Aleksinca. Na početku glavnog pretresa Džonić je negirao krivicu za teško ubistvo, za koje mu po srpskom zakonodavstvu može biti izrečena i najstroža kazna – doživotni zatvor. Međutim, u toku istrage prikupljeni su brojni dokazi koji idu u prilog sumnje da je upravo on jedini izvršilac monstruoznog zločina.

Zamenik VJT Tatjana Stevanović zatražila je da se na današnje ročište donese pištolj marke "bereta" kojim je počinjen zločin kako bi se i balističar i metalostrugar lakše izjasnili o svim okolnostima.

"INSISTIRAM NA KOMPLETNOM VEŠTAČENJU": Džonić i dalje ne priznaje zločin

"INSISTIRAM NA KOMPLETNOM VEŠTAČENJU": Džonić i dalje ne priznaje zločin

(FOTO) POGLEDAJTE KAKO SADA IZGLEDA GORAN DŽONIĆ! Okrivljeni za ubistvo porodice Đokić doveden u sud! ONI danas svedoče protiv njega

(FOTO) POGLEDAJTE KAKO SADA IZGLEDA GORAN DŽONIĆ! Okrivljeni za ubistvo porodice Đokić doveden u sud! ONI danas svedoče protiv njega

DŽONIĆ SE OBRATIO BABA STOJANKI, A UVREDIO JE I GORDANINOG OCA! Detalji sa suđenja - suze, novac i provokacija

DŽONIĆ SE OBRATIO BABA STOJANKI, A UVREDIO JE I GORDANINOG OCA! Detalji sa suđenja - suze, novac i provokacija

Optužnica

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Džonić se tereti da je iz koristoljublja počinio teško ubistvo kako bi došao do novca za vraćanje duga od 10.000 evra koje je pozajmio kako bi kupio i renovirao kuću za jednog od sinova. On se tereti da je brata od tetke Gorana, njegovu suprugu Gordanu i ćerku Lidiju, kobne večeri zaustavio kada su iz Moravca krenuli kolima za Aleksinac i da ih je preteći pištoljem primorao da odu do mesta zvanog "Dudin gaj" gde ih je ubio a njihova tela zapalio. "Pasat" je odvezao u okolinu Tešice gde je uzeo novac iz gepeka a vozilo zapalio, nakon čega se vratio skuterom u Moravac i sakrio pare u dvorištu kuće koju gradi za sina Stefana.

Stalno menja iskaze

Tokom istrage Džonić je više puta menjao iskaze a tako je nastavio da se ponaša i pred sudom. 

- Nisam kriv, samo šta odgovara njima, to su napisali - zavapio je Džonić na početku suđenja nakon što je čuo optužnicu.

Zamenica VJT Tatjana Stevanović navela je da tužilaštvo optužnicu bazira "na pisanim dokazima, iskazima svedoka i delom odbrani optuženog". Kretanje Džonića "pastom" kobne noći tužilaštvo dokazuje delom iz iskaza Džonića, a delom iz iskaza drugih svedoka. Da je optuženi izvršio krivično delo iz pištolja marke "bereta", navela je ona, tužilaštvo dokazuje balističkim veštačenjem i dokazima da uviđaja i obdukcije. Džonić je na suđenju nastavio da radi ono što je radio skoro 15 meseci tokom istrage – menjao je iskaze i vadio se na gubitak pamćenja, iako čvrsti dokazi koje su prikupili niška Kriminalistička policija i Više javno tužilaštvo, govore da je on jedini osumnjičeni za monstruozni zločin.

Goran Džonić
Foto: Facebook printscreen/Goran Džonić

Tvrdi da ne poznaje Jojke a pokušao da ih optuži

Iako je u toku istrage, u oktobru 2021. godine, Džonić lažno pokušao da za zločin optuži Kostadina i Aleksandra Miloševića, poznate kao braća Jojke, na suđenju je izmenio iskaz i tvrdio da ih ne poznaje!?

- Ja Jojke ne poznajem, nikada ih u životu nisam video. I na poligrafu sam bio - rekao je Džonić. On je rekao da se seća samo poslednjeg iskaza ali i da je tu nešto "istumbano".

"Pecao" u noći ubistva

Džonić se na sudu branio da je u noći kada su ubijeni Đokići, bio na - pecanju!?

- Nije tačno šta se navodi. Bio sam 26. septembra na pecanju sa komšijom Gocetom. Tačno je da sam kupovao gorivo na pumpi, kada sam išao da pecam. Na pecanju smo bili do prvih večernjih sati kada smo došli kod Goceta na piće. Tada smo videli "pasat", rekao sam komšiji da je verovatno Goran došao kod majke jer je godinama dolazio vikendom. Oko 20 časova sam otišao kući jer sam sutra čoveku trebalo da popravim mašinu a i da vratim popravljen frižider Stojanki Đokić. Otišao sam na plac i tu bio celo veče, u garaži. Garažna vrata ne mogu da se otvore. Ne znam do kada sam bio. Sećam se da kada sam pošao da spavam prodavnica prekoputa kuće istovarivala je hleb - rekao je Džonić na prošlom ročištu.

Čim se pojave dokazi "izgubi sećanje"

Džonić pred sudom glumi gubitak sećanja, svaki put kada ga bude suočen sa dokazima. Tako je, odgovarajući na pitanje sudije Draškovića o pištolju koji je dobio od tasta, Džonić je rekao da je pištolj uzeo iz ventilacionog otvora gde je bio sakriven pre pet godina i da ga je tamo vratio dva dana pre kritičnih događaja.

Porodica Đokić
Foto: Republika/Privatna arhiva/Ilustracija

- Ako niste nosili pištolj te noći kada ste kako kažete bili na pecanju, a dva dana ranije je bio vraćen, odakle DNK tragovi Lidije Đokić na njemu, na šaržeru pištolja? - pitao je sudija Drašković.

Džonić nije imao odgovor ni na ovo pitanje.

- E, to i ja ne znam - rekao je Džonić.

Džonić je negirao i da je znao da Đokić ima novac da sobom u kolima kao i da je rekao da je znao za to.

- Sa Goranom Đokićem nisam bio u svađi. On mi je bio desna ruka... Ne znam zašto je prodao kuću. Znao sam da je prodao kuću pre četiri pet godina - rekao je Džonić.

Podmeću mu DNK?

Džonić je na suđenju izneo bizarne tvrdnje da mu neko namešta trostruko ubistvo i podmeće DNK na parama, oružju...

- Bio sam godinama u komisiji za polaganje vožnje i to mi je padalo na pamet. Ne znam zašto, samo svima sam činio dobro. Srećom sam kupio plac pre ovog inače bi bilo da je i plac kupljen od toga - rekao je Džonić.

Advokat oštećenih Zoran Vitković pitao ga ko je napravio narez na vrhu pištolja bereta, okrivljeni je rekao da on to nije primetio. Džonić je rekao da je rasklapao pištolj ali da nije uspeo da cev odvoji od pištolja. No, kada ga je Vitković podsetio da je ranije izjavio da je u tome uspeo, Džonić je rekao da se sada seća da je uspeo i da ga je posavetovao jedan žandarm kako da to uradi.

Vitković je ukazao da je Džonić rekao da se ne seća svojih ranijih iskaza ali da vrlo precizno zna te detalje kada sada odgovara na pitanja.

Selektivna demencija

Na pitanje sudije Draškovića da li je dementan, Džonić je rekao da jeste, na šta mu je sudija kazao da je izgleda u pitanju selektivna demencija, jer se seća kojim vozilom su njegovi roditelji došli iz Nemačke a da ne pamti svoj raniji iskaz.

Goran Džonić
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Ja kad govorim, kada pričam s nekim i neko sa strane upadne, ja zaboravim gde sam stao. MUP mi penziju nije dao džabe, ima nešto. I tukli su me policajci posle hapšenja, sve u glavu. Samo ih je interesovalo gde je skuter - rekao je Džonić.

Na pitanje sudije Draškovića odakle njegovi DNK tragovi na novcu, Džonić je rekao "nemam pojma".

- Meni je bitna samo istina, samo istina - ponavljao je Džonić više puta u toku suđenja.

Majka ubijenog Đokića se šokirala kada ga je videla

Na pripremnom ročištu 22. februara Džonić se prvi put od krvavog zločina našao u sudnici licem u lice sa Stojankom Đokić, majkom ubijenog Gorana. Starica je rekla da se mnogo potresla kada je videla Džonića u sudu.

- Srce mi stade kada sam ga videla. Kakve oči ima, kakvu dušu ima, kako može da spava. Ja sam mu rekla: "sram te bilo, kako si mogao da mi pobiješ najmilije". On ćuti, ne sme da me pogleda pravo, nego gleda nekako ispod obrva - ispričala je baka Stojanka za "Blic".

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd