Skip to main content
Aleksandar Vučić

Ovo su ZAHTEVI koje je Hojt ispostavio Srbiji: Kad je video, Vučić odbrusio - NIKO NE MOŽE DA NAS USLOVLJAVA

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Ne pristajemo na pritiske

Američki specijalac za Balkan, funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji ispostavio je juče Srbiji spisak konkretnih zahteva Srbiji.

"Tako niste govorili pre devet godina!" Vučić zagrmeo na Hojta Jia povodom ranije izjave o "dve stolice"

Vučić i Hojt Ji na današnjem sastanku zaključili: Normalizacija odnosa sa Kosovom ključna na putu ka EU

On je na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Srbija treba da prizna lažnu državu Kosovo, da uvede sankcije Rusiji i svoju spoljnu politiku potpuno uskladi sa politikom EU.

Brajan Hojt Ji i Aleksandar Vučić
Brajan Hojt Ji i Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Hojt je tražio i da Zapad kroz nadzorne funkcije dobije punu kontrolu nad tužilaštvima, ali i medijima u Srbiji.

Na spisku su se našla i dva stara zahteva: Da se uhapse krivci za ubistvo američkih državljana, albanske braće Bitići 1999. godine, kao i da se utvrdi ko je 2008. naredio i politički podržao paljenje ambasade SAD u Beogradu.

ZAGRMELO RUSKO MINISTARSTVO: SAD ne bi trebalo da se mešaju u saradnju Srbije i Rusije!

Vučić je, na svom verovatno najtežem sastanku od stupanja na dužnost predsednika, američkom sagovorniku poručio da je Srbija suverena zemlja koja ne dozvoljava nikome da se meša u njenu unutrašnju politiku i ne pristaje ni na čije pritiske.

- Hojt Ji je doslovce tražio da Srbija prihvati teritorijalni integritet lažne države Kosovo i prizna njenu nezavisnost. On je takođe poručio Vučiću da Srbija ne može da uđe u EU dok istovremeno jednom nogom korača prema Rusiji. Izneo je i niz primedbi na račun stanja u pravosuđu i medijima. Kada mu je Vučić predočio čvrste argumente koji demantuju optužbe srpske opozicije o medijima i tužilaštvu, Hojt Ji je povukao primedbe, ali je nastavio da insistira na tome da Zapad treba da kontroliše tužilaštva i medije u Srbiji - kaže izvor sa sastanka.

SPS o prozivci Hojt Jia: Srbija će braniti svoje interese

- Vučić mu je rekao da Srbiju niko ne može da uslovljava. Poručio mu je da je Srbija samostalna država koja sama odlučuje o svojoj unutrašnjoj i spoljnoj politici - prenosi izvor.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd