Skip to main content
Aleksandar Vučić i Brajan Hojt Ji

"Tako niste govorili pre devet godina!" Vučić zagrmeo na Hojta Jia povodom ranije izjave o "dve stolice"

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Oštar stav predsednika

 Otvoreni i napeti sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia mogao bi se sažeti u dve ključne tačke: duboko neslaganje oko pitanja Kosova i Metohije i nastavak pritiska da Srbija prekine bliske odnose sa Rusijom.

Vučić i Hojt Ji na današnjem sastanku zaključili: Normalizacija odnosa sa Kosovom ključna na putu ka EU

Kako mediji navode, pozivajući se na izvore iz Vučićevog okruženja, upravo se oko ove dve teme juče "vrteo" razgovor u Palati Srbija, čiji prilog je dan ranije, bila ogoljena poruka Jia - da Beograd više neće moći da sedi "na dve stolice".

ZAGRMELO RUSKO MINISTARSTVO: SAD ne bi trebalo da se mešaju u saradnju Srbije i Rusije!

Izvori kažu da je gost "dobronamerno" savetovao svom domaćinu da bi Srbija trebalo da poštuje teritorijalni integritet Kosova, i navode da su se najpre u toj tački pojavili "šumovi na vezama".

aleksandar Vučić i brajan hojt ji
Aleksandar Vučić i Brajan Hojt Ji
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako se ističe, predsednik Vučić je Jiu na to bez uvijanja saopštio: "Tako se niste ponašali pre devet godina".

Predsednik je, navode isti izvori, obrazložio svoj stav da dolazeće generacije ne smemo opteretiti zamrznutim konfliktom koji je prepreka za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, a nije propustio priliku da zvaničniku SAD saopšti da Priština uporno i nekažnjeno koči sprovođenje Briselskog sporazuma.

Medijska slika u Srbiji

Gosta iz Vašingtona zanimala je i medijska slika u Srbiji, kao i vladavina prava. Vučić mu je, kako prenose sagovornici, poručio da su žalbe pojedinaca o cenzuri u našoj državi - besmislica, a naveo je tačno u dolar koliko su pojedini mediji dobili novca od stranih donatora, uključujući i Ameriku.

- Neki su podigli larmu zbog toga što je iz banalnih tehničkih razloga za dva dana zakasnio ulazak srpskih sudija u pravosudni sistem Kosova i Metohije, a Priština već 1.652 dana ne sprovodi obavezu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i nikom ništa - kategoričan je bio Vučić.

Što se tiče drugog "kamena spoticanja" u dijalogu - odnosa Beograda prema Moskvi - Ji je, navodno, decidirano rekao da Srbija teško može jednom nogom da ide ka Rusiji, a drugom ka EU.

Uz to, pomenuo je i da je iz vizure Vašingtona "vrlo problematičan" zahtev Rusa iz Humanitarnog centra u Nišu da im se dodeli status diplomatskog osoblja.

Novosti pišu da su argumenti predsednika bili da Srbija ostaje strateški opredeljena za evrointegracije, ali da će i dalje razvijati prijateljske odnose sa Rusijom, ali i Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima...

Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Gosta su interesovale i "dežurne teme" - dokle se stiglo u istragama o "slučaju braće Bitići" i paljenju američke ambasade u Beogradu.

SPS o prozivci Hojt Jia: Srbija će braniti svoje interese

Predsednik je, kako tvrdi izvor, kazao da niko u Srbiji neće staviti pod tepih ta dva događaja. Naveo je i da se ide u smeru efikasnog rešavanja sudskog postupka oko paljenja ambasade i da tu ne vidi probleme.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd