clear sky
19°C
17.06.2024.
Beograd
eur
117.0802
usd
109.0132
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREDSEDNIK SE OBRATIO NACIJI "Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ne uvodimo sankcije Rusiji" (VIDEO)

25.02.2022. 16:30 19:19
Piše:
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obraća naciji.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedavao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je završena. Predsednik se nakon toga sastao sa poglavarom SPC patrijarhom Porfirijem, glavna tema sastanka je bila kriza u Ukrajini.

Podsećamo, eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara. Ukrajinska vojska je počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Nakon toga 24. februara počela je vojna operacija Rusije protiv ukrajinske vojske i njenih NATO instruktora.

LAŽNA VEST O DOKUMENTU I DALJE UDARNA NA ŠOLAKOVIM MEDIJIMA: Dva sata nakon demantija premijerke ne žele da isprave grešku

LAŽNA VEST O DOKUMENTU I DALJE UDARNA NA ŠOLAKOVIM MEDIJIMA: Dva sata nakon demantija premijerke ne žele da isprave grešku

KO SRBE ZAVAĐA SA RUSIMA? Đilasova televizija vodi kampanju protiv Putina - "On je TIRANIN, a Rusija je polumafijaška ekipa" (VIDEO)

KO SRBE ZAVAĐA SA RUSIMA? Đilasova televizija vodi kampanju protiv Putina - "On je TIRANIN, a Rusija je polumafijaška ekipa" (VIDEO)

Kriza u Ukrajini pokazala sve: Predsednik ćuti i traži odgovorno rešenje koje će sačuvati Srbiju!

Kriza u Ukrajini pokazala sve: Predsednik ćuti i traži odgovorno rešenje koje će sačuvati Srbiju! 

Pitanja novinara

 Predsednik je podsetio da je Ukrajina uvek podržavala Srbiju i da je to najvažniji razlog ovakve odluke i rekao da je na nama da budemo fer i zatim dodao:

- Što se tiče sankcija, kako mislite da ih uvedemo tako preko noći Rusiji, koja nama nije uvodila sankcije i sačuvala nas 2015. u Savetu bezbednosti. Oni su i dan-danas jedini garant Srbiji u Savetu bezbednosti. Ne bi bilo fer, kao što ne bi bilo fer ni da ne poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, koja nam nikad ništa nije nažao učinila - rekao je Vučić.

- Ja sam predsednik još par dana. Na meni je da donesem najbolju moguću odluku, u interesu građana Srbije. Ne moram da napominjem koliko smo tešku odluku morali da donesemo i koliko su teški razgovori bili, ne pamtim - rekao je Vučić.

- Mi ćemo nastaviti da radimo, Srbija se nalazi na svom evropskom putu i to je njeno strateško opredeljenje. Takođe Srbija neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko traži - rekao je predsednik Srbije.

Obezbedili smo zalihe hrane

- Što se tiče zaliha hrana, pšenice i kukuruza imamo dovoljno za narednih šest meseci, kupili smo dovoljno soli i količine brašna, obezbedili smo dugotrajno mleko. Kupili smo i pirinča mnogo, obezbedili smo mnogo veće količine. Razgovaraću sa kineskim prijateljima za mleko u prahu. Za sada nema naznaka poremećaja na tržišti, zato ljudi ne moraju da kupuje zalihe - kazao je predsednik.

Predsednik je zatim pokazao slike punih magacina u Šidu, Mitrovici, Pazovi, gde su smešteni i grašak, pasulj, pirinač...

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen

- Imamo rezezve na tri mesta. Pri Vosjci, pri ministartsvu, pri robnim rezervama. Uvek smo u stanju da napravimo sve što je potrebno sa stanovništvo. U ovom trenutku nema problema, ne mora niko da ništa kupuje. Problem je samo sa cenama energenata, ali ćemo i to završiti - istakao je Vučić. 

Upitan da li neuvođenje sankcija Rusiji predstavlja kočnicu na evropskom putu, Vučić je rekao sledeće:

- Za mesec dana su izbori, pa birajte predsednika koji će uvesti sankcije Rusiji - rekao je Vučić.

- Šta mislite da kažete Srbiji da je pogrešila? Srbiji koja je rekla da podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Da sam ja mislio drugačije, danas bismo uveli sankcije Rusiji. Neki drugi su mislili, ali ja nisam i tačka - rekao je predsednik Srbije.

O izjavama Vjose Osmani

- Ćutite i pustite da priča šta hoće. To me ne zanima. Sa NATO imamo dobre odnose na Kosovu, štite naše manastire - kazao je Vučić.

Dačić: "Mi imamo jedan interes - a to je Srbija"

Novinarima se obratio i predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić. Rekao je da je odluka koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost ispravna.

- Za mene nema nikakve dileme, mi imamo jedan interes - a to je Srbija. Nije naš zadatak da postupamo kako drugi od nas očekuju. Nije naša uloga da ratujemo ni za Rusiju ni za Ukrajinu. Amerikanci su čekali dve godine da ih napadne Japan da odluče da li će da učestvuju u Drugom svetskom ratu, a od nas očekuju da odlučimo u trenutku - naveo je Ivica Dačić, predsednik Narodne Skupštine.

- Naša odluka je državno visokoodgovorna - dodao je Dačić.

Odgovor novinarki N1

- Bez obzira na demanti Ane Brnabić, vi ste tu vest držali tri sata i nanosili štetu našoj zemlji. Mi smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i mi smatramo da je ta odluka veoma jasna.

Odgovor hrvatskim medijima

- Što se tiče pištolja na vodu, tu je moj mali Vukan apsolutni šampion, pitao sam ga da prebroji, ima 19 pištolja na vodu. Mi nemamo nikakve probleme sa njima. Imamo granicu na Dunavu na koju gledamo drugačije, ali nemamo tu vrstu problema. Nastavićemo da gradimo našu armiju i naša vojska će biti sve snažnija. Ne znam zašto ih pogađa što Vučić jača vojsku ako su u pitanju pištolji na vodu - rekao je Vučić.

"Ponudićemo najbolje uslove"

- Što se tiče UEFA, ja sam dobio informaciju da postoji interses da ruski klubovi igraju kod nas i budu domaćini, i neki klubovi ne žele da idu u Moskvu. Ako su svi saglasni, mi smo domaćini svima i ponudićemo najbolje uslove i bezbednost, kako domaćinima tako i gostima. Mi se nikada ne mešamo u takve stvari, znamo koliko smo mali ali prihvatamo kada pitaju - rekao je Vučić i dodao:

Obraćanje predsednika

Predsednik Srbije se obraća iz Palate Srbija sa zvaničnim stavom o situaciji u Ukrajini.

Aleksandar Vučić je prethodno, od 16 časova, predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i regionu.

- Pred nama su teški dani - rekao je predsednik na samom početku obraćanja.

- Neću preterati ako kažem da su za sve građane u Evropi i sveta teški dani. Iza nas su iz mnog razloga. Imajući sve to u vidu mi smo u prethodnimn danima pokušavali i uspeli da zauzmemo jedinstven stav, po pitanju našeg delovanja i reakcija i svih postupaka i poteza koji naši državni organi treba da preuzmu u narednom periodu. Bili smo suočeni sa bezbroj problema koji ne možete javno da predstavljate. Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima. Uprkos tome odluku smo doneli trezveno, hladne glave, za dobrobit Srbije, jer za to smo birani. Ja ću vam pročitati ceo zaključak saveta nacionalne bezbednosti. Gde smo na veoma precizan način izrazili svoje shvatanje i mišljenje. Reći ću još jednu stvar. Bilo je mnogo laži u medijima u Srbiji i regionu. To ću prokomentarisati nakon što pročitam odluku Srbije. - rekao je predsednik.

Predsednik je zatim pročitao odluku Srbije:

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Republika Srbija žali zbog svega što se dešava, a Ruse i Ukrajince smatra prijateljima. Obe države smatra svojim prijateljima - pročitao je predsednik zaključke sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

1. Srbija najiskrenije žali zbog dešavanja na istoku Evrope. Rusi i Ukrajinci su naši bratski narodi.

2. Srbija je privržena teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti država

3. Srbija je posvećena očuvanju svog teritorijalnog integriteta, pa tako i integriteta drugih zemalja.

4. Srbiji se zbog njene doslednosti poštovanju međunarodnog prava, ne može uputiti nijedan prigovor.

5. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

6. Srbija smatra pogređnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Ukrajine.

7. Srbija se zalaže da se sačuva mir u regionu, što je od ključne važnosti za ekonomski razvoj naše zemlje. Očuvanje mira je vitalni interes srpskog naroda.

 8. Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se uvedu sankcije, uključujući i Rusiju, voditi isključivo svojim interesima. Srbija je osetila sankcije i smatra da joj nije u interesu da uvodi sankcije bilo kojoj državi.

9. Polazeći od principa naše vojne neutralnosti, potrebno je da se sve aktivnosti vojske i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu.

10. Srbija će preduzeti sve mere da sačuva svoje građane u Ukrajini.

11. Naši građani da se suzdržavaju od mešanja u sukobe na istoku Evrope.

12. Srbija će pružiti humanitarnu pomoć narodu Ukrajine.

13. Nadležni organi će preduzeti sve mere da obezbede energrente, gas, naftu, hranu i neophodne namirnice.

14. O ovim zaključcima će Srbija upoznati svoje konzule.

Republika Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti jedna od najvažnijih stvari za građane Republike Srbije.

- Srbija će se prilikom odluke o donošenje resktriktvnih mera i sankcija prema bilo kojoj državi, pa i Rusiji, vodiiće se isključivo svojim interesima - rekao je predsednik Vučić.

- Znamo da se mnogima neće dopasti ono što smo odlučili - rekao je predsednik nakon toga.

- Srbija poziva građane da imaju samo jednu stranu i da ne biraju stranu. Ta strana je Srbija! Da zajedno stanemo ispod naše trobojke, da se razvijamo, da budemo što je moguće uspešniji i da sve probleme građana rešavamo - rekao je Vučić u obraćanju naciji.

- Srbija poštuje Međunarodno pravo, ali Srbija isto tako dobre razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želeo, ako ne pripada državnom rukovodstvu, Srbija ima svoje vitalne nacionalne i državne interese, ali ima tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja ni 1999, niti 2015 - rekao je Vučić.

S obzirom na to da je Srbija jedina zemlja Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao:

- Pritisci kakve za ovih devet godina ne pamtim. Razgovarao sam sa patrijarhom. Razgovor je bio prijateljski, bratski. Tražio sam savet. Pročitao sam mu tekst, ukazao na sve probleme, što on i sam vidi - rekao je predsednik.

Predsednik se sastao sa patrijarhom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Predsednik Vučić je, po završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, otišao na zvaničnu audijenciju kod patrijarha Porfirija.

Vučić će se, prema najavi, u 18.15 obratiti naciji i saopštiti važne odluke vezane za stavove Srbije vezane za krizu u Ukrajini.

 

Predsednik Vučić obratiće se javnosti u 18.15 časova i saopštiti zvanični stav Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini i regionu.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Aleksandar Vučić nakon sednice otići će na zvaničnu audijenciju kod patrijarha SPC Porfirija.