Skip to main content
izbori

GRAĐANI GLASALI U KULI, DOLJEVCU, KLADOVU I LUČANIMA: SNS proglasio pobedu!

Foto: Profimedia
U izbornoj trci u četiri lokalne samouprave učestvovalo je osam izbornih lista

Završeno je glasanje u četiri opštine, a prve preliminarne rezultate objavila je Srpska napredna stranka koja je proglasila ubedljivu pobedu u svim opštinama. 

U naredna 24 časa Republička izborna komisija objaviće konačne rezultate lokalnih izbora.

21:50 - Objavljeni preliminarni rezultati glasanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je prve preliminarne rezultate lokalnih izbora. 

On je saopštio da je Srpska napredna stranka odnela ubedljivu pobedu na ovim izborima i pobedila u sve četiri opštine.

Aleksandar Vučić saopštio: SNS ODNELA UBEDLJIVU POBEDU NA LOKALNIM IZBORIMA U SRBIJI!

- Ljudi neće nemire i nerede, hoće rad, ozbiljnost i odgovornost - rekao je Vučić na pres konferenciji u sedištu SNS i dodao da građani vide i da je zemlja ugrožena zbog Kosova i Metohije.

Predsednik Srpske napredne stranke saopštio je da je u Kuli SNS dobio 59,69 odsto glasova i 26 mandata, u Lučanima 66,25 odsto, u Doljevcu 83,4 odsto i 33 mandata, u Kladovu 29 mandata i 59 odsto glasova.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Sava Radovanović

Vučić je takođe rekao da izbori nisu bili laki jer su održani u uslovima pritisaka spolja, ali i iznutra.

Više o tome pročitajte OVDE.

21:00 - Državni sekretar Dijana Hrkalović: Boško Obradović i funkcioneri SzS napadaju časne policajce

Državni sekretar Dijana Hrkalović oglasila se povodom upada predstavnika Saveza za Srbiju u policijsku stanicu u Guči

- Predstavnici Saveza za Srbiju, predvođeni Boškom Obradovićem, večeras su nasilno upali u policijsku stanicu u Guči, kako bi se obračunali sa policijskim službenicima i sprečili ih u njihovom radu. Navodno, nezadovoljni privođenjem Lazara Đurovića, jednog od predstavnika njihovog Saveza, koji je doveden u stanicu po nalogu tužioca zbog sumnje da je danas napao novinara ispred jednog biračakog mesta, na najbrutalniji način želeli su da se obračunaju sa ljudima iz policije i tužilaštva, što predstavlja otvoreni udar na institucije države Srbije - rekla je Hrkalovićeva.

Više o tome pročitajte OVDE.

20:35 - Ministar policije: Boško Obradović upao u policijsku stanicu u Guči

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je lider Dveri Boško Obradović oko 19 časova sa grupom pristalica, kako piše u saopštenju, "upao u prostorije Policijske stanice u Guči".

- Kulminacija bahatog, divljačkog i nasilničkog ponašanja Boška Obradovića i jednog dela funkcionera Saveza za Srbiju, koji su danas u opštini Lučani fizički napali više ljudi, prvo ženu koja je došla da glasa na biračko mesto, a potom i novinara, dogodila se večeras oko 19 časova, kada je Boško Obradović sa grupom stranačkih funkcionera upao u prostorije Policijske stanice u Guči, u pokušaju da se na nasilan način obračuna sa policijom, koja je radila svoj posao po nalogu tužioca - navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

20:10 - Aleksandar Vučić se obraća javnosti u 21:30 

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 21.30 časova.

Konferencija za novinare biće održana u sedištu Srpske napredne stranke.

Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

20:00 - Zatvorena biračka mesta

U četiri opštine u kojima se održavaju lokalni izbori zvanično su, u 20 časova, zatvorena biračka mesta.

Uskoro se očekuju prvi preliminarni rezultati.

19:50 - U Lučanima do 19 časova izašlo 11.156 birača

U opštini Lučani izlaznost do 19 časova iznosi 67,7 odsto.

Na biračkim mestima glasalo je 11.156 građana, od ukupno upisanih 16. 483 glasača.

19:45 - OIK: U Lučanima do 18 časova glasalo 54,79 odsto birača

U Lučanima je na redovnim lokalnim izborima danas do 18 sati glasalo 54,79 odsto birača, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

U birački spisak Lučana upisano je 16.473 birača koji mogu glasati na 43 biračka mesta.

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

19:15 - U 20 časova se zatvaraju biračka mesta

Lokalni izbori u četiri opštine zvanično se završavaju za manje od sat vremena. 

Biračka mesta će se zatvoriti u 20 časova, a nakon toga sledi prebrojavanje glasova. Prvi preliminarni rezulatati se očekuju već oko 21 čas. 

19:12 - Izlaznost u Kuli do 19 časova

U opštini Kula je do 19:00 časova na birališta nezvanično izašlo 47,79 odsto birača. Do zatvaranja biračkih mesta ostalo je manje od sat vremena.

19:10 - Oglasila se napadnuta aktivistkinja Srpske napredne stranke 

Danijela Luković, kandidatkinja za odbornika sa liste SNS u Lučanima je napadnuta jutros ispred biračkog mesta.

Nepoznati muškarac pokušao je da spreči Lukovićevu da glasa i fizički nasrnuo na nju, svom silinom udarivši je u predelu leđa.

- Ja sam se uputila na glasanje nakon čega sam dobila provokacije od strane nepoznate osobe, koja me je konstantno pratila i dobacivala mi. To nepoznato lice me je odjednom, u trenutku dok sam ulazila na vrata, udarilo najjače moguće u leđa - rekla je Danijela.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:00 - POKS: Članovi SzS prave incidente na izborima u Lučanima

Nakon današnjih incidenata koji su se dogodili na biračkim mestima, a posebno nakon napada na novinare i jednu od aktivistkinja Srpske napredne stranke u opštini Lučani, Pokret obnove Kraljevine Srbije uputio je apel Republičkoj izbornoj komisiji.

- Pozivamo predstavnike Republičke izborne komisije da reaguju i, ako treba uz pomoć policije, spreče članove Saveza za Srbiju da prave incidente na lokalnim izborima u Lučanima. Predstavnici Saveza za Srbiju, među kojima smo prepoznali ljude iz Dveri, pozivali su naše članove i simpatizere i vršili pritisak na njih da ne glasaju za našu stranku, preteći im i ucenjujuci ih – saoštili su iz POKS-a.

Više o tome pročitajte OVDE.

18:30 - Objavljen snimak napada na novinare u Lučanima

Internetom kruži snimak na kojem se vidi kako simpatizeri žute koalicije, odnosno, pristalice Dragana Đilasa, napadaju novinare koji rade svoj posao u Lučanima.

Video možete pogledati OVDE.

Izbori, izbori u Srbiji
Izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

17:50 - SNS: SzS želi da pobegne od realnosti i izbornog debakla

Srpska napredna stranka saopštava da, iako su, kako su napisali "lideri Saveza za silovanje i vešanje" mesecima unazad najavljivali svoju ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Lučanima, danas su očigledno shvatili da od te pobede nema ništa, i sada pokušavaju da primene novu taktiku u obmanjivanju građana.

Više o tome čitajte OVDE.

16:50 - Izlaznost u Lučanima do 16 časova

Do 16 časova na lokalnim izborima u Lučanima na glasanje je izašlo ukupno 8.702 birača što je 52,8 odsto građana upisanih u birački spisak.

16:45 - Identifikovan nasilnik u Kotraži 

Policijskoj stanici Lučani od strane dvoje građana prijavljeno je da su, prilikom dolaska na biračko mesto broj 25 u Kotraži, napadnuti od strane njima nepoznatog lica.

Policija je odmah po prijavi izašla na mesto događaja i tom prilikom tridesettrogodišnja građanka je izjavila da ju je nepoznati muškarac odgurnuo vratima, kada je pokušala da uđe na biračko mesto kako bi glasala. Istovremeno je i dvadesetjednogodišnji muškarac, koji je takođe došao da glasa, prijavio policiji da ga je ista osoba odgurnula rukama kada je hteo da uđe na biračko mesto.

Pripadnici policije identifikovali su osumnjičenog i ustanovili da se radi o B.P. (1981) iz Prijepolja.

O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Čačku koje je naložilo da se osumnjičeni privede tužiocu, a protiv njega će, po nalogu nadležnog tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

glasanje
Foto: Profimedia

16:30 - MUP neće dozvoliti kršenje zakona

Pripadnici policije maksimalno profesionalno rade svoj posao i nikome neće dozvoliti da krši zakon, a pogotovu ne onima koji su i danas nasrtali na žene i novinare u opštini Lučani, saopšteno je iz MUP-a.

Nakon završetka izbornog procesa Ministarstvo unutrašnjih poslova će obavestiti javnost o svim dešavanjima u opštinama u kojima se danas održavaju lokalni izbori.

16:25 - Do 16 časova u Kuli glasalo 36,28 odsto

Prema nezvaničnim informacijama, izlaznost na teritoriji opštine Kula do 16:00 časova je 36.28 odsto.

Sledeći zvanični presek iz Opštinske izborne komisije očekuje se posle 18 časova.

15:50 - Više od 30 odsto građana opštine Kula izašlo na birališta do 15 časova

Prema nezvaničnim informacijama, do 15:00 časova na izbore u opštini Kula izašlo je 32,15 odsto građana.

U poređenju sa 2016. godinom, kada su održani parlamentarni izbori, izlaznost je za šest odsto niža.

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

15:40 - U Lučanima izlaznost do 14 časova 46 odsto

Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije, Jovana Kovačevića, saopšteno je da je do 14 časova, na četiri uzorkovana mesta, izlaznost bila 46 odsto. 

- Za sad sve protiče kako treba, u odnosu na prethodne godine ovo je uobičajena izlaznost u popodnevnim satima, a sneg koji je napadao verovatno je sprečio birače iz najudaljenijih sela da još uvek dođu na svoja biračka mesta i glasaju. Sledeći presek glasova očekuje se oko 18 časova - izjavio je Jovan Kovačević. 

15:30 - Izlaznost u opštini Kula do 14 časova

Opštinska izborna komisija saopštila je zvanične informacije o izlaznosti u opštini Kula u 14:00 časova. Prema tim informacijama, 28,58 odsto građana izašlo je na birališta.

Ta izlaznost bi se mogla okarakterisati kao visoka, s obzirom na to da je na parlamentarnim izborima koji su održani 2016. godine u 14:00 na nivou cele Srbije bila zabeležena izlaznost od 28,89 odsto. Tada je u Opštini Kula zabeležena nešto viša izlaznost, jer je ona u 13:00 iznosila 29,19 odsto.

Prema saznanjima, u dosadašnjem toku izbora nije bilo nikakvih problema, niti nepravilnosti.

izbori na Kosovu
izbori na Kosovu
Foto: Profimedia/ilustracija

15:15 - Izlaznost u Lučanima do 13 časova

Do 13 časova na lokalnim izborima u Lučanima na glasanje je izašlo ukupno 5.784 birača što je 35 odsto građana upisanih u birački spisak.

Na dva biračka mesta u Domu kulture u Lučanima su veliki redovi. Ljudi koji su stajali u redovima kažu da ne pamte da su ikad čekali da glasaju.

14:42 - Na izborima u Doljevcu do deset časova glasalo skoro 23 odsto birača

Po podacima Opštinske izborne komisije (OIK) u Doljevcu, na vanrednim lokalnim izborima u toj opštini do 11.30 časova glasalo je 22,95 odsto upisanih birača.

14:30 - SNS: Ðilas lično naredio razbijanje biračkih kutija 

Srpska napredna stranka je saopštila da ima pouzdane informacije da je jedan od lidera Saveza za promene Dragan Ðilas lično naredio razbijanje biračkih kutija i uništavanje dela izbornog materijala u opštini Lučani.

Više o tome ČITAJTE OVDE.

13:00 - Izlaznost u opštini Kula do podne nezvanično 21,71 odsto

Građani opštine Kula su u prva četiri sata od otvaranja birališta krenuli da ostvaruju svoje građansko pravo u velikom broju, uprkos lošim vremenskim uslovima.

izbori
Foto: Profimedia

Prema nezvaničnim informacijama, izlaznost do 12:00 časova bila je 21,71 odsto, prema podacima sa većine biračkih mesta u opštini Kula, što je oko 7.800 birača.

Izbori za sada protiču bez neregularnosti.

12:20 - SNS: Pristalice SzS nasiljem ometali izbore u Kotraži

Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mesto 25 u Kotraži, u opštini Lučani, gde su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces. 

- Najbliži saradnik Boška Obradovića, Borko Puškić, predsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva Dveri iz Prijepolja, zajedno sa 15 batinaša iz Čačka i Prijepolja, upao je jutros na biračko mesto 25 u Kotraži, gde je udario vratima i povredio građanku koja je stajala u redu za glasanje, a nakon toga udario i odgurnuo građanina na istom biračkom mestu - piše u saopštenju.

SNS je pozvala nadležne državne organe da reaguju i hitno privedu pravdi "sve Ðilasove batinaše koji tuku žene, čak i na biračkom mestu, i na najbrutalniji način uznemiravaju sve građane", i da o tome obaveste javnost.

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

12:02 - Kandidatkinja SNS Danijela Luković brutalno pretučena ispred biračkog mesta u Kotraži u Lučanima

Danijela Luković, kandidatkinja za odbornika sa liste SNS u Lučanima brutalno je napadnuta jutros ispred biračkog mesta 25 u Kotraži. Nepoznati muškarac pokušao je da spreči Lukovićevu da glasa i fizički nasrnuo na nju, svom silinom udarivši je u predelu leđa!

Više o tome ČITAJTE OVDE.

11:35 - Manje kašnjenje na pet biračkih mesta u Lučanima

Biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme. Manje kašnjenje do pola sata zabeleženo je na pet biračkih mesta u Lučanima. Na sva 43 biračka mesta dozvoljen je pristup i posmatranje izbornog dana.

11:25 - U Lučanima izlaznost do deset časova 12,4 odsto

Do 10 časova na glasanje je izašlo ukupno 2.049 što je 12.4% od ukupnog broja birača.

Lučani
Foto: SD/Profimedia/ilustracija

10:33 - Izlaznost u Kuli do deset časova po OIK-u 9,77 odsto

Opštinska izborna komisija saopštila je prve informacije koje se odnose na izlaznost građana na lokalne izbore u opštini Kula. Po tim informacijama, do 10:00 časova je na biračka mesta izašlo ukupno 9,77 odsto građana.

Kako je rečeno, u dosadašnjem toku izbora nije bilo nikakvih problema, niti nepravilnosti.

Nove informacije iz OIK-a o izlaznosti biće saopštene u 14:00, a zatim u 16:00 časova.

7:00 - Otvorena birališta u četiri opštine u kojima se glasa

Tačno u 7:00 časova otvorena su sva birališta u opštinama Lučani, Kula, Doljevac i Kladovo.

U opštini Kula ukupno je otvoreno 40 biračkih mesta, od toga 15 u Kuli, 11 u Crvenki, u Sivcu sedam, četiri u Ruskom Krsturu, dva biračka mesta u Kruščiću i jedno u Liparu.

Kako se saznaje iz Opštinske izborne komisije, sva biračka mesta su otvorena na vreme sem jednog koje je otvoreno sa zakašnjenjem od 10 minuta.

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

Na redovnim izborima u opštini Lučani učestvovaće osam lista, a pravo glasa ima 16.483 birača. Glasaće se na 43 biračka mesta, jednom više nego 2014. godine.

Prva na glasačkom listiću na izborima u Lučanima je lista Aleksandar Vučić - Zato što volimo Lučane i Dragačevo, druga je PUPS Milana Krkobabića, dok je treći Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Sergej Trifunović pokazivao na ekipu TV Pink: Usledilo nasilje nad novinarom! Izbegnuta tragedija (VIDEO)

Četvrta lista je koalicija okupljena u Savezu za Srbiju, peta Vojislav Šešelj SRS, šesta Ivica Dačić - SPS, sedma je Grupa građana "Jedan tim" - Ivica Vukićević i osma je Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma.

Novi skupštinski saziv opštine Lučani nakon ovih izbora imaće 35 odbornika, što je za deset manje nego do sada. U Doljevcu, gde su vanredni izbori raspisani posle ostavke predsednika Gorana Ljubica, građani će birati 37 odbornika u lokalnoj skupštini.

Na izborima će se takmičiti pet stranaka i jedna grupa građana: SNS, SPS, PUPS, Jedinstvena Srbija, SRS i Grupa građana "Za demokratski Doljevac". Pravo glasa na izborima u Doljevcu ima 14.700 građana.

Na vanrednim lokalnim izborima će na 31 biračkom mestu moći da glasaju i građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu.  Prijavljene su četiri liste - SNS, SPS, PUPS i SRS, a pravo glasa ima nešto više od 22.300 gradana. 

Na protestu opozicije PRETUČEN NOVINAR EMISIJE "KONTRAVIZIJA"

U opštini Kula oko 36.000 birača moći će da glasa na 40 biračkih mesta za izbor novog saziva lokalnog parlamenta koji će imati 37 odbornika. 

Na izborima u Kuli učetvovaće osam izbornih lista: Aleksandar Vučić - Zato što volim Kulu, SPS - Ivica Dačić, Pokret Kraljevine Srbije - Marko Košutić, Ruska stranka, Dušan Hajduković - Kekini principi, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, SRS - dr Vojislav Šešelj, PUPS - Milan Krkobabić i Grupa gradana "Kritična masa". 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd