clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZAVRŠENA SEDNICA SB UN O KOSOVU I METOHIJI: Selaković o dva opasna cilja Prištine, ruski ambasador uz Srbiju (VIDEO)

18.10.2022. 21:29
Piše:
Srbija Danas
Kosovo
Kosovo / Izvor: Profimedia/ilustracija
Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UN na KiM (UNMIK), održana je večeras u Njujorku

Srbiju je na sednici predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

ZA KRATKO VREME PONOVO U PRIŠTINI! Eskobar sutra ponovo na Kosovu - evo i sa kim se sastaje

ZA KRATKO VREME PONOVO U PRIŠTINI! Eskobar sutra ponovo na Kosovu - evo i sa kim se sastaje

NOVI INCIDENT NA KiM! Opet zastrašuju Srbe, UČK grafit ispisan na banderi u OVOM selu (FOTO)

NOVI INCIDENT NA KiM! Opet zastrašuju Srbe, UČK grafit ispisan na banderi u OVOM selu (FOTO)

"MALA SRBIJA, VELIKA ALBANIJA" Diplomata objasnio šta znači model "dve Nemačke" kao rešenje za Kosovo

"MALA SRBIJA, VELIKA ALBANIJA" Diplomata objasnio šta znači model "dve Nemačke" kao rešenje za Kosovo

Obraćanje međunarodnih predstavnika

Nakon Gervale Švarc govorili su predstavnici Norveške, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Meksika.

Predstavnik Ruske Federacije Vasilij Nebenzja na početku svog obraćanja je posavetovao predstavnicu Prištine Doniku Gervalu Švarc da ne pokušava filozofira niti da iznosi geopolitičke analize.

- Iskreno, niste to baš uspešno uradili. Bolje bi bilo da se koncentrišete na situaciju na Kosovu i Metohiji, nego da govorite o unutrašnjoj i spoljnoj politici Srbije, u čemu vidite akcije Moskve. To je veoma laskavo - rekao je on.

Nebenzja je istakao da će govoriti o pravom stanju stvari.

- Kosovo je i dalje glavni izvor tenzija na Balkanu. Bezbednosna situacija je pogoršana, i zaslužuje veću pažnju međunarodne zajednice i SB UN. Proces sistematskog kršenja prava Srba je počeo 1999. godine, i svih ovih godina vidimo puzajuće etničko čišćenje. Posle 20 godina broj Srba južno od Ibra je drastično pao - kazao je ruski predstavnik.

On je kao primer naveo da je pre rata 40.000 Srba živelo u Prištini, a danas ih nema ni stotinu.

- Prištinske vlasti predvođene Kurtijem pokušavaju da dosegnu nove visine u ugnjetavanju Srba. Stvarajući nemoguće uslove za život je njihov zadatak broj 1. Nastavljaju da zastrašuju Srbe. Od početka 2022. godine bilo je više od 200 napada na Srbe, kao i na njihovu imovinu i verska mesta, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu - kazao je predstavnik Ruske Federacije.

Vasilij Nebenzja je podsetio i na pretnju zabrane neutralnih registarskih tablica, i rekao da je važan datum 31. oktobar.

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja / Izvor: Profimedia

- Imovinska prava Srba se stalno krše, a primer za to je i manastir Dečani, koji se nalazi na listi ugrožene baštine UNESKA. Atmosfera mržnje prema Srbima se konstantno osnažuje. Već 2013. godine je dogovoreno da se uspostavi Zajednica srpskih opština. To bi na prihvatljiv način osiguralo prava Srba na Kosovu. Ali Priština to odbija, tvrdeći da su Srbi najzaštićenija nacionalna manjina u Evropi. U stvarnosti, niko nije ni pokušao da natera Prištinu da sprovede dogovoreno, čak ni EU - rekao je Nebenzja.

On kaže da po zahtevu SAD, sada i Brisel traži međusobno priznanje.

- Vojska Kosova je stvorena, što je čisto kršenje Rezolucije 1244. Priština i dalje traži vojnu podršku, radio-elektronske komplekse, kao i artiljeriju dužeg dometa. To pokazuje da njihove namere nisu miroljubive. Zapadne zemlje se ponašaju kao da Rezolucija 1244 uopte ne postoji, i traže "alternativno" rešenje koje bi favorizovalo Prištinu - kazao je ruski ambasador.

Nebenzja kaže da Rusija u potpunosti podržava misiju UN na Kosovu i Metohiji, i da je ona najvažniji garant mira u pokrajini.

- Ali očekujemo da misija bude realistična. Ruski predstavnici su bili maltretirani od strane policije tzv. Kosova. Kršenje međunarodnog prava je bilo i kada je predstavnik Antonov proglašen za personu non grata - kazao je on.

Predstavnik Ruske Federacije kaže da je ruska pozicija o Kosovu nepromenjena - podržaćemo rešenje koje je prihvatljivo za Beograd i Prištinu, koje bi bilo zasnovano na Rezoluciji 1244, u skladu sa međunarodnim pravom i podržano od strane SB UN.

Ruska federacija
Ruska federacija / Izvor: Foto: Youtube Pritnscreen/ United Nations

Obraćanje predstavnice lažne države

Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova, ispred koje se nalazi tabla sa njenim imenom, je rekla da će Priština ove godine aplicirati za članstvo u EU.

Ona je optužila "srpske ekstremiste" i predsednika Srbija Aleksandra Vučića za porast tenzija, a nije propustila ni da pomene "rusku agresiju na Ukrajinu". 

Kosovska predstavnica
Kosovska predstavnica / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/ United Nations

Obraćanje Nikole Selakovića i međunarodnih predstavnika

- Misija još uvek nije postigla glavni cilj svog mandata, miran i normalan život svih koji žive u našoj južnoj pokrajini. Nažalost, poslednji meseci nisu doneli stabilnost na KiM, i situacija u pokrajini nije onakva kakvom je predstavljena u izveštaju - rekao je on.

Šef diplomatije je istakao da jednostrani potezi koje povlači Priština produbljuju etničke razlike i uzrokuju diskriminaciju nealbanskog stanovništva.

- Prema našim saznanjima, zabeleženo je 105 etnički motivisanih napada od početka ove godine. Priština takođe aktivno postavlja administrativne i birokratske prepreke, preduzimajući mere koje nisu dogovorene tokom dijaloga - kazao je Selaković.

On dodaje da je pristup Prištine problematičan, i da konstantno sabotira napore Beograda, ali i Evropske unije.

- Priština ima dva cilja. Prvi je da izbegne sprovođenje svih obaveza, a drugi, krajnji i mnogo opasniji cilj, je zastrašivanje, marginalizacija i progon Srba - kazao je ministar.

Nikola Selaković ističe da su predstavnici Prištine u SB UN uglavnom govorili o prošlosti, zanemarujući kako nealbanci sada žive na Kosovu i Metohiji.

ujedinjene nacije
ujedinjene nacije / Izvor: Profimedia

- Srbe zastrašuju na različite načine, teraju ih da napuste domove, sela i gradove. Proterane obeshrabruju u nastojanjima da se vrate - kazao je šef srpske diplomatije.

Ministar je dodao da za Prištinu i prisustvo verskim manifestacijama predstavlja zločin, i govorio o slučaju Nikole Nedeljkovića.

- On je uhapšen zato što je navodno "podstrekivao na etničku mržnju i netoleranciju". Ali on je ustvari osuđen zato što je prisustvovao obeležavanju Vidovdana. Nikola je osuđen na osam meseci zatvora, bez ikakvih dokaza. Da vas podsetim, da do dana današnjeg, niko nije osuđen za više od 1.000 Srba koji su ubijeni od 1999. godine - kaže on.

Selaković je rekao da je više od 200.000 Srba napustilo svoje domove, i da Priština deluje u potpunoj suprotnosti sa demokratskim pravilima na koje se poziva.

- Naglasiću da je politička volja međunarodnih aktera i Prištine neophodna kako bi se stvorili uslovi da diskriminacija bude iskorenjena - kazao je ministar.

On dodaje da se u sprovođenju svojih namera Priština vodi takozvanom politikom reciprociteta, koja je dobro osmišljena, ali nije stvorena nezavisno.

- Insistirajući na međusobnom priznanju, politika reciprociteta pokazuje nevoljnost prištinskih vođa da se postigne kompromis. Neprihvatljivo je da se trenutne geopolitičke prilike koriste da se izbriše sve što je godinama mučno stvarano - istakao je šef srpske diplomatije.

Selaković kaže da su mere o tablicama sprovedene, pod plaštom navodne integracije u društvo.

Nikola Selaković
Nikola Selaković / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/ United Nations

- Da vas podsetim da nije bilo nikakvog dogovora o tome tokom dijaloga Beograda i Prištine. Oni ne samo da neće da sprovedu ono što je dogovoreno, već i anulira postignute rezultate dijaloga, izazivajući nove krize - rekao je on, i podsetio da su samo dvojica Srba sa severa KiM preregistrovali svoja vozila.

Ministar je rekao da je neosporno da građanski protesti predstavljaju glas protiv institucionalnog nasilja nad nealbanskom populacijom.

- Jedna od meta Prištine je i SPC. Dovodeći u pitanje vraćanje imovine manastiru Dečani, Priština dovodi u pitanje sopstveni takozvani Ustavni sud - kazao je Selaković.

On dodaje da su česti napadi na svetinje SPC neprihvatljivi, i kaže da su mnoge prepreke postavljene i pred monaštvo, kojem se onemogućava normalan život.

- U septembru prošle godine, Bratislav Nikolić je u zatvoru, a još uvek nije podignuta optužnica. Oni to rade kako bi izvršili konačni pritisak na Srbe južno od Ibra, kako bi se oni iselili - kazao je ministar.

Pomenuo je i Dragicu Gašić, jedinu srpsku povratnicu u Đakovici, i pozvao je članove SB UN da se stave u njene cipele.

- Zamislite da vam nije dozvoljeno da kupite hleb. Zamislite da čak 11 albanskih građanskih organizacija traži vaše iseljenje. Tek tada biste razumeli pritiske sa kojima se suočavaju Srbi povratnici - kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je citirao i predsednika Aleksandra Vučića, koji je rekao da je bolje pregovarati 100 godina, nego se boriti jedan dan.

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica / Izvor: Profimedia

- To su reči našeg predsednika, koje najbolje pokazuju politiku mira, pomirenja i saradnje koju sprovodi naše vođstvo. Verujem da je zadatak sadašnjih lidera da stvore jasnu viziju za budućnost. To se vidi i u politici Beograda, Skoplja i Prištine. Oprostite, voleli bismo da i Priština bude tu, ali su Otvoreni Balkan stvorili Beograd, Skoplje i Tirana. Inicijativu iz regiona, za region - kaže on, i podseća da je Srbija više puta pozivala Prištinu da pristupi toj inicijativi.

Selaković kaže da je Priština protiv organizovanja Srba, što pokazuje protivljenjem stvaranju Zajednice srpskih opština.

- U poslednje vreme, čujemo apele da se poštuje teritorijalni integritet. Mi poštujemo teritorijalni integritet svih članica UN. Ali šta je sa Srbijom. Povelja UN se primenjuje na sve zemlje članice, a ne samo na određene zemlje. Kao zemlja čija se prava ne poštuju, mi smatramo da Povelja UN mora biti poštovana od strane svih zemalja članica, i da se odnosi na sve članice - kazao je ministar, i dodao da to ipak nije sprečilo neke zemlje da priznaju nezakonitu nezavisnost Kosova.

Ministar je zaključio da Srbija ostaje posvećena pronalaženju dugotrajnog rešenja mirnim putem, radi mira i stabilnosti u budućnosti

Otvaranje sednice SB UN

Izveštaj će predstaviti šefica Unmika Karolina Zijade.

U redovnom polugodišnjem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o KiM, navedeno je da su pojačana retorika između Beograda i Prištine i eskalacija tenzija na terenu imali uticaj na napredak u normalizaciji odnosa u periodu od 16. marta do 15. septembra ove godine.

Kako je navedeno u izveštaju objavljenom na sajtu UN, dve strane su se najviše sporile oko glasanja na KiM tokom izbora u Srbiji, pitanja slobode kretanja i primene ranijih sporazuma o energetskim pitanjima i Zajednici srpskih opština.

Piše:
Srbija Danas
18.10.2022. 21:29