Skip to main content
Sirija, Irak, Islamska država, ISIS

CENTAR VEHABIZMA PONOVO JAČA: Opasnost vreba iz BiH, niču ekstremistička sela, mogući veliki sukobi

Foto: Profimedia
Najnoviji izveštaj zastrašujuć

Najnoviji izveštaj koji se pojavio u Bosni izdvojio je četiri lokacije na kojima deluju radikalne verske muslimanske zajednice. Ovo može dovesti i do incidenata na srpskoj strani, upozoravaju bezbednjaci.

STIŽE VELIKA OLUJA IZ HRVATSKE? Izdato upozorenje - sledi snažno NEVREME, evo šta se očekuje u narednom periodu

STIŽE VELIKA OLUJA IZ HRVATSKE? Izdato upozorenje - sledi snažno NEVREME, evo šta se očekuje u narednom periodu

"RUŽO MOJA LEPA, NISAM USPEO" Mlada mama (21) umrla od kovida, ovim rečima se od nje oprostio suprug (FOTO)

"RUŽO MOJA LEPA, NISAM USPEO" Mlada mama (21) umrla od kovida, ovim rečima se od nje oprostio suprug (FOTO)

TUGA: Mlada mama (21) umrla od korone, iza nje ostali suprug i devetomesečna beba

TUGA: Mlada mama (21) umrla od korone, iza nje ostali suprug i devetomesečna beba

U Bosni i Hercegovini ponovo jača verski radikalizam! U BiH, naime, trenutno deluje nekoliko radikalnih verskih zajednica, koje predstavljaju ozbiljnu pretnju za region, pokazao je izveštaj o stepenu implementacije Akcionog plana za sprovođenje strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma. Upozorava se i na stvaranje ekstremističkih sela, a poznavaoci prilika kažu da je moguće čak i stvaranje neke nove Gornje Maoče, gde je pre nekoliko godina bio centar za regrutovanje i obuku vehabija u BiH.

Ulazna tačka

Ove ekstremne muslimanske verske zajednice su, kako se navodi, trenutno locirane u četiri bosanskohercegovačka mesta - Bužimu, Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću. Pomenuti dokument ukazuje i na činjenicu da su upravo sa tog područja i dvojica istaknutih regrutera ISIS Husein Bilal Bosnić i Husein Erdić.

Islamska država, ISIS
Islamska država, ISIS
Foto: Profimedia

- Zbog svoje bliske povezanosti sa ekstremnim verskim grupama i zajednicama u Austriji, veruje se da je Krajina ulazna tačka za fondove koji se koriste za podršku stvaranju izolovanih ekstremnih sela u BiH - Gornja Maoča, Dubnica i Bosanska Bojna - stoji u izveštaju i dodaje se da Federalna uprava policije u saradnji sa kantonalnim MUP kontinuirano radi na identifikaciji paradžemata, objekata koji se koriste za upražnjavanje verskih aktivnosti koje po prirodi nisu u okviru verskih zajednica.

Vlade Radulović, vojno-politički analitičar i stručnjak za bezbednost, kaže da pomenuti izveštaj ipak ne predstavlja iznenađenje.

Mogući sukobi

- Ljudi koji se bave ovim pitanjem već godinama unazad upozoravaju na to. BiH je već jako dugo regrutni centar, ali i područje odakle se širi radikalni islam. Od napada na SAD 11. septembra 2001. godine, pa i malo pre toga gotovo da ne postoji lice, izvršilac terorističkog napada, pomagač, neko ko je u logistici, a da nije direktno ili indirektno povezan sa BiH. Na primer - ili ima pasoš BiH, ili je boravilo na teritoriji ove zemlje, nabavljalo naoružanje u BiH i drugo - objašnjava Radulović.

On dodaje da se u ovom kantonu nalaze izolovana sela, paradžemati, koje islamska zajednica ne priznaje, a u kojima se okupljaju ti ekstremisti i propagiraju radikalna učenja.

- Ta sela se nalaze na granicama entitetskih linija i postoji realna opasnost od izazivanja raznih incidenata na srpskoj ili bosanskoj strani, koji lako mogu da prerastu u ozbiljnije sukobe - upozorava Radulović.

EKSTREMISTI ODLEŽALI KAZNU - Vrbovali ljude za Siriju

Dvojica radikalnih muslimana Husein Bilal Bosnić i Husein Erdić, koji su zbog terorizma odležali pet, odnosno tri godine u zatvoru, trenutno su na slobodi i borave u Unsko-sanskom kantonu u trouglu Sanski Most, Bužim, Velika Kladuša.

Husein Bilal Bosnić živi u Bužinu sa četiri žene i osamnaestoro dece. On je kao selefijski predavač, odnosno pripadnik ultrakonzervativnog reformskog pokreta unutar sunitskog islama, značajno doprineo stvaranju terorističke pretnje u BiH i vrbovanju terorista za odlazak u Siriju.

Islamska država, ISIS
Islamska država, ISIS
Foto: Profimedia

Zbog toga je bio osuđen na sedam godina zatvora, ali je posle pet godina pušten na slobodu nakon odležane dve trećine kazne. Husein Erdić, koji je odležao tri godine zbog vrbovanja i slanja vojnika da ratuju na strani Islamske države u Siriji, takođe trenutno boravi u Unsko-sanskom kantonu.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd